Buitenland

VS waarschuwen Poetin opnieuw voor ‘catastrofale gevolgen’ bij inzet kernwapens

25-09-2022 17:48

USA President Joe Biden
President Joe Biden speaks at a United Steel Workers of America Labor Day event in West Mifflin, Pa., just outside Pittsburgh, Monday Sept. 5, 2022. (AP Photo/Rebecca Droke)

WASHINGTON, 25 september (Reuters) – De Verenigde Staten zouden resoluut reageren op een eventueel Russisch gebruik van kernwapens tegen Oekraïne en hebben Moskou duidelijk gemaakt wat de “catastrofale gevolgen” zouden zijn, aldus de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan op zondag.

De opmerkingen van Sullivan waren de laatste Amerikaanse waarschuwing na de nauwelijks verholen nucleaire dreiging van Vladimir Poetin afgelopen woensdag in een toespraak waarin de Russische president ook de eerste militaire mobilisatie van zijn land sinds de Tweede Wereldoorlog aankondigde.

“Als Rusland deze lijn overschrijdt, zal dat catastrofale gevolgen hebben voor Rusland. De Verenigde Staten zullen resoluut reageren”, zei Sullivan tegen het programma Meet the Press van NBC.

Sullivan beschreef in zijn commentaar op zondag niet de aard van de geplande Amerikaanse reactie, maar zei dat de Verenigde Staten privé aan Moskou “in meer detail hebben uitgelegd wat dat precies zou betekenen”. Sullivan zei dat de Verenigde Staten regelmatig rechtstreeks contact hebben gehad met Rusland, ook de afgelopen dagen om de situatie in Oekraïne en de acties en dreigementen van Poetin te bespreken.

De Amerikaanse president Joe Biden beschuldigde Poetin woensdag in een toespraak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York van het uiten van “openlijke nucleaire dreigementen tegen Europa”, waarbij hij zijn verantwoordelijkheden op het gebied van nucleaire non-proliferatie roekeloos negeert.

Rusland organiseert ook een referendum in vier oostelijke Oekraïense regio’s met het doel grondgebied te annexeren dat Russische troepen hebben ingenomen tijdens hun in februari begonnen invasie van Oekraïne. Oekraïne en zijn bondgenoten hebben de referenda een schijnvertoning genoemd, bedoeld om een escalatie van de oorlog en Poetins mobilisatie na recente verliezen op het slagveld te rechtvaardigen.

Door de gebieden Luhansk, Donetsk, Kherson en Zaporizhzhia bij Rusland in te lijven, zou Moskou aanvallen om ze te heroveren kunnen afschilderen als een aanval op Rusland zelf, een waarschuwing aan Oekraïne en zijn westerse bondgenoten.

Na tegenslagen op het slagveld mobiliseert Poetin 300.000 troepen en dreigt hij “alle beschikbare middelen” in te zetten om Rusland te beschermen.

“Dit is geen bluf”, zei Poetin in de opmerkingen die op het wereldtoneel worden gezien als een dreigement over het mogelijke gebruik van kernwapens.

Sullivan zei zondag: “Poetin blijft van plan het Oekraïense volk weg te vagen, waarvan hij vindt dat het geen bestaansrecht heeft. Dus hij zal blijven komen en wij moeten blijven komen met wapens, munitie, inlichtingen en alle steun die we kunnen bieden.”