Buitenland

Cyprus wil hulp van VN tegen ‘lawine’ van migranten

26-09-2022 19:47

Vluchtelingen
Janossy Gergely / Shutterstock.com

NICOSIA, Cyprus (AP) – Cyprus zoekt hulp van de Verenigde Naties om een “lawine” van migranten tegen te houden die vanuit het etnisch verdeelde noorden van het eiland een door de VN gecontroleerde bufferzone oversteken om asiel aan te vragen in aantallen die de autoriteiten niet aankunnen, zei de minister van Binnenlandse Zaken maandag.

Minister Nikos Nouris zei dat 94% van de 15.130 asielzoekers die tot augustus van dit jaar een aanvraag hebben ingediend bij de internationaal erkende regering van het verdeelde eiland in het zuiden, de bufferzone hebben doorkruist. Dat is het dubbele van het aantal in dezelfde periode vorig jaar.

Nouris zal deze week naar New York reizen voor ontmoetingen met de kabinetschef van de secretaris-generaal van de VN, Courtenay Rattray, en de VN-ondersecretaris-generaal voor vredesoperaties, Jean-Pierre Lacroix, om hen in detail te informeren over de situatie.

Nouris zegt dat de V.N. in het kader van haar 58-jarige vredesmissie in Cyprus geen mandaat heeft om operaties uit te voeren om de migrantenstroom over de bufferzone een halt toe te roepen. Maar de vredesmacht heeft de volledige jurisdictie over het 180 kilometer lange niemandsland.

“Ik wil met hen bespreken hoe zij aankijken tegen het probleem van de oversteekplaatsen,” zegt Nouris tegen Associated Press.

Bufferzone

De bufferzone werd gevormd in de nasleep van een Turkse invasie in 1974, die het gevolg was van een staatsgreep die een unie met Griekenland beoogde. Alleen Turkije erkent een onafhankelijkheidsverklaring van Turks-Cyprioten in het noordelijke derde deel van Cyprus, waar de meeste migranten naar het eiland komen.

Nouris zei dat drie Grieks-Cypriotische dorpen zich volledig binnen die VN-bufferzone bevinden, die hij “blinde vlekken” noemde waar de Cypriotische autoriteiten geen toegang hebben en de oversteek van migranten niet kunnen controleren.

Elders in de bufferzone werpt de Cypriotische overheid barrières op, waaronder prikkeldraadversperringen en hoogtechnologische bewakingssystemen, en heeft zij een patrouille-eenheid van 300 man opgericht om de oversteek te belemmeren.

Cyprus is in 2004 tot de Europese Unie toegetreden, maar de bufferzone wordt niet beschouwd als een buitengrens van de EU. Volgens Nouris heeft het 27-landenblok de bufferzone formeel erkend als een toegangspoort voor illegale migratie en de Cypriotische autoriteiten gemachtigd om grensoverschrijdingen tegen te houden met alle middelen die aan de buitengrenzen worden gebruikt.

Nouris herhaalde dat Cyprus per hoofd van de bevolking het hoogste aantal asielzoekers in de EU heeft en beschuldigde Turkije ervan migranten naar het eiland te sluizen. Hij zei ook dat vorig jaar voor het eerst 780 Afghanen in Cyprus zijn aangekomen.