Buitenland

Iran dreigt VS: ‘Soevereiniteit Iran schenden blijft niet onbeantwoord’

26-09-2022 10:06

Hijab
Tehran, Iran, Aug 21, 2022. Mohasseyn / Shutterstock.com

DUBAI, 26 september (Reuters) – Pogingen van de VS om de soevereiniteit van Iran te schenden naar aanleiding van protesten na de dood van een in hechtenis genomen vrouw zullen niet onbeantwoord blijven, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op maandag, terwijl de grootste onrust sinds 2019 geen tekenen van ontspanning vertoont.

Lees ook: dossier Iran

Iran is opgeschrikt door landelijke demonstraties die werden uitgelokt door de dood van de 22-jarige Koerdische vrouw Mahsa Amini, nadat zij was aangehouden door de moraalpolitie die de strenge beperkingen van de Islamitische Republiek op de kleding van vrouwen handhaaft.

De zaak is internationaal veroordeeld. Iran zei dat de Verenigde Staten relschoppers steunen en de Islamitische Republiek willen destabiliseren.

“Washington probeert altijd de stabiliteit en veiligheid van Iran te verzwakken, hoewel het daarin niet is geslaagd”, zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Nasser Kanaani in een verklaring tegen Nour News, dat gelieerd is aan een top-veiligheidsorgaan.

‘Relschoppers’

Op zijn Instagram-pagina beschuldigde Kanaani de leiders van de Verenigde Staten en sommige Europese landen ervan een tragisch incident te misbruiken om de “relschoppers” te steunen en “de aanwezigheid van miljoenen mensen in de straten en op de pleinen van het land ter ondersteuning van het systeem” te negeren.

De protesten tegen de regering zijn de grootste in het land sinds de demonstraties over de brandstofprijzen in 2019, toen volgens Reuters 1500 mensen werden gedood bij een hardhandig optreden tegen demonstranten – de bloedigste periode van binnenlandse onrust in de geschiedenis van de Islamitische Republiek.

De staat heeft demonstraties georganiseerd in een poging de crisis te bezweren.

Koerden

Iran heeft gewapende Iraanse Koerdische dissidenten beschuldigd van betrokkenheid bij de aanhoudende onrust in het land, met name in het noordwesten, waar de meeste van de ongeveer 10 miljoen Koerden van Iran wonen.

Irans Revolutionaire Garde lanceerde een nieuwe artillerie- en drone-aanval op Iraanse militante oppositiebases in de Koerdische regio van Noord-Irak, meldde het semi-officiƫle persbureau Tasnim.

Een belangrijke Iraanse lerarenvakbond riep in een verklaring die zondag op sociale media werd geplaatst leraren en studenten op tot de eerste nationale staking sinds het begin van de onrust, op maandag en woensdag.