Buitenland

Man die schoolkinderen Rusland doodschoot heet Artem Kazantsev, droeg tshirt met hakenkruis

26-09-2022 12:16

Izhevsk
Screenshot Twitter.

MOSKOU, 26 september (Reuters) – Een schutter met een hakenkruis op zijn T-shirt heeft maandag in een school in Rusland 13 mensen, waaronder zeven kinderen, gedood en meer dan 20 verwond voordat hij zelfmoord pleegde, aldus onderzoekers.

Het motief voor de schietpartij in Izhevsk, ongeveer 970 km ten oosten van Moskou, waren niet duidelijk.

Het Russische onderzoekscomité, dat zich bezighoudt met zware criminaliteit, zei dat het de vermoedelijke neonazistische banden van de aanvaller onderzocht. Het comité noemde hem Artem Kazantsev, een man van begin dertig, en zei dat hij was afgestudeerd aan de school.

“Onderzoekers doorzoeken momenteel zijn woning en bestuderen de persoonlijkheid van de aanvaller, zijn opvattingen en zijn omgeving”, aldus de commissie in een verklaring. “Er wordt nagegaan of hij neofascistische opvattingen en nazi-ideologie aanhangt.”

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat president Vladimir Poetin “diep rouwt” om de doden. Hij omschreef het incident als “een terroristische daad door een persoon die blijkbaar tot een neofascistische organisatie of groep behoort”.

Hij zei dat op bevel van Poetin artsen, psychologen en neurochirurgen zijn gestuurd naar de plaats van de schietpartij in Izhevsk, ongeveer 970 km ten oosten van Moskou.

Het Russische onderzoekscomité, dat grote misdaden behandelt, zei dat de schutter een bivakmuts droeg. Het heeft een korte video vrijgegeven waarop zijn lichaam op de vloer van een klaslokaal ligt met omgevallen meubilair en papieren op de vloer. Hij was helemaal in het zwart gekleed, met een rood hakenkruis in een cirkel getekend op zijn T-shirt.

Het comité zei dat onder de zes volwassen slachtoffers leraren en bewakers waren. Het zei dat 21 mensen, waaronder 14 kinderen, gewond waren geraakt.

Het persbureau Tass citeerde onderzoekers die zeiden dat de aanvaller gewapend was met twee pistolen en een grote voorraad munitie.

Rusland heeft de afgelopen jaren verschillende schietpartijen op scholen meegemaakt.

In mei 2021 doodde een tiener-schutter zeven kinderen en twee volwassenen in de stad Kazan. In april 2022 doodde een gewapende man twee kinderen en een leraar op een kleuterschool in de centrale regio Oeljanovsk alvorens zelfmoord te plegen.

Aanpassingen: vier alinea’s toegevoegd met identiteit schutter, details onderzoek, reactie Kremlin, om 13:13 uur.