Buitenland

Poetin verleent Russisch staatsburgerschap aan Edward Snowden

26-09-2022 18:08

Edward Snowden
Sergey Kohl / Shutterstock.com

26 september (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft maandag een decreet ondertekend dat het Russisch staatsburgerschap verleent aan de voormalige Amerikaanse inlichtingenaannemer Edward Snowden.

Snowden, 39 jaar, ontvluchtte de Verenigde Staten en kreeg asiel in Rusland nadat hij in 2013 geheime bestanden had gelekt waaruit bleek dat de Amerikaanse National Security Agency, waar hij contractant was, enorme binnenlandse en internationale bewakingsoperaties uitvoerde.

De Amerikaanse autoriteiten willen Snowden al jaren terug naar de Verenigde Staten voor een strafproces op beschuldiging van spionage.

Er kwam geen onmiddellijke reactie van Snowden, wiens naam zonder commentaar van het Kremlin verscheen op een lijst van 72 in het buitenland geboren personen aan wie Poetin het staatsburgerschap verleende.

In 2020 verleende Rusland Snowden permanente verblijfsrechten, waardoor hij het Russische staatsburgerschap kon verkrijgen.

Dat jaar oordeelde een Amerikaans hof van beroep dat het programma dat Snowden had blootgelegd onwettig was en dat de Amerikaanse inlichtingendiensten die het publiekelijk verdedigden niet de waarheid spraken.

De advocaat van Snowden, Anatoly Kucherena, vertelde aan het Russische staatspersbureau RIA Novosti dat de vrouw van de voormalige aannemer, Lindsay Mills, een Amerikaanse die met hem in Rusland woont, ook een Russisch paspoort zal aanvragen.

Het echtpaar kreeg in december 2020 een kind.

Aanpassingen: laatste vijf alinea’s toegevoegd om 18:25 uur.