Buitenland

Russische mannen vluchten grens over, zelfs die metGeorgië, waar Rusland separatisten steunt

26-09-2022 11:06

Grensovergang tussen Rusland en Georgië. muph/Shutterstock

De uitvlucht van Russische mannen is in het weekend doorgegaan. Volgens Reuters zegt de Finse grenswacht dat er in totaal 17.000 Russen de grens over kwamen, wat 80 procent meer is dan het weekend daarvoor. Maandagmorgen zou relatief rustig zijn verlopen , maar de Finse grenswacht heeft het nog steeds drukker dan in de afgelopen weken het geval was. Finland kondigde op vrijdag nog aan dat het binnenkort stopt me het doorlaten van Russen die toeristenvisums hebben. Uitzonderingen kunnen wel gemaakt worden op humanitaire gronden.

Ook langs de zuidgrens probeerden in het weekend duizenden mensen Rusland te ontkomen. Wat hierbij ook meespeelt, is de angst dat Moskou zelf de grens dicht kan gooien. Ook de grens tussen Rusland en Georgië heeft het druk. Georgië staat vijandig tegenover Rusland, na de Russisch-Georgische oorlog van 2008. Rusland steunde in die oorlog afscheidingsbewegingen in de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze zelfverklaarde landjes worden, net als de Volksrepublieken van Donetsk en Loehansk, alleen door Rusland erkend en gesteund. Euronews berichtte vorige week ook over mensen die met een tussenstop in Georgië proberen te komen, door eerst vanuit Rusland naar Turkije of Armenië te vliegen.

Ondertussen komen er berichten uit de Russische stad Oest-Ilimsk, in Siberië, dat een rekruut de leider van het lokale mobilisatie comité neer heeft geschoten. De schutter deed dit nadat hij was opgeroepen voor de dienstplicht, en op het verzamelpunt was gearriveerd. Het slachtoffer, een officier in het leger, zou in kritieke toestand zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. De officier zou net een peptalk hebben gegeven voor de strijd in Oekraïne, toen de schutter hem verzekerde dat niemand daarheen zou gaan. De gouverneur van de oblast Irkoetsk zou op Telegram hebben beloofd dat de dader gestraft zal worden.