Binnenland

Sommige asielzoekers verlaten de crisisopvang, melden zich nogmaals aan in Ter Apel om lange wachttijden te ontlopen

26-09-2022 09:03

Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Er lijken wat onvoorziene gevolgen te zijn bij de oplossing die in Ter Apel is gevonden voor de wachtrijen. Om het starten van de asielprocedures te bespoedigen, is er sinds 10 september een extra locatie in Zoutkamp. Hier zouden asielzoekers nu gemiddeld 5 dagen verblijven, terwijl hun inschrijving wordt behandeld.

Volgens RTV Noord zijn er echter signalen dat dit tot problemen leidt met de asielzoekers in de crisisopvanglocaties. Mensen die daar voor 10 september naartoe zijn gebracht, moeten niet enkele dagen, maar enkele weken wachten voordat ze aan de beurt zijn. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen de crisisopvang verlaten, om zich waarschijnlijk opnieuw aan te melden in Ter Apel. Omdat de mensen in de crisisopvang nog niet geregistreerd waren, hebben de diensten in de asielketen echter geen goed beeld hoeveel mensen zich opnieuw aanmelden.

Dit zorgt voor een onoverzichtelijke situatie bij het COA en de Vreemdelingenpolitie. Het was de bedoeling om asielzoekers in de crisisopvang naar Budel te sturen, waar hun registratie kan worden behandeld. Dit lijkt echter niet helemaal te slagen, omdat veel asielzoekers blijken te zijn verdwenen uit de locatie waar ze werden opgevangen.

Ook zouden er problemen zijn in Ter Apel wanneer er opnieuw mensen naar crisisopvanglocaties gebracht moeten worden. Sommige asielzoekers weigeren opgevangen te worden in de crisisopvang, omdat ze bang zijn dat dit hun procedure zal vertragen.