Politiek Buitenland

Duitse politicus noemt Turkse president Erdogan ‘kleine rioolrat’, Turkije woest

27-09-2022 16:07

sefayildirim/Shutterstock

ANKARA, 27 september (Reuters) – Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag de Duitse ambassadeur in Ankara ontboden om te protesteren tegen opmerkingen van een hooggeplaatste Duitse politicus die president Tayyip Erdogan vergeleek met een “kleine rioolrat”.

“Wij veroordelen ten scherpste de beledigende uitspraken van Wolfgang Kubicki, de vice-voorzitter van het Duitse federale parlement, over onze president (Erdogan) in een toespraak tijdens zijn verkiezingscampagne in Nedersaksen”, zei de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Tanju Bilgic, in een verklaring.

“(Kubicki) is volledig verstoken van politieke moraal en verantwoordelijkheid,” zei Bilgic, eraan toevoegend dat dergelijke “onfatsoenlijke uitspraken in wezen een idee geven van Kubicki’s politieke en morele niveau, en zijn vulgariteit onthullen.”

Kubicki bevestigt

Bij navraag bij Reuters bevestigde Kubicki de opmerking te hebben gemaakt tijdens een verkiezingsbijeenkomst, toen hij de aandacht wilde vestigen op de toename van het aantal illegale migranten dat vanuit Turkije via de zogenaamde Balkanroute naar Duitsland trekt.

“Een rioolrat is een klein, schattig, maar tegelijkertijd slim en sluw wezen dat ook voorkomt in kinderverhalen,” zei Kubicki, waarbij hij de populaire animatiefilm Ratatouille als voorbeeld aanhaalde.

Kubicki, een wetgever van de pro-zakelijke Vrije Democratische Partij (FDP), een van de partijen in de Duitse regeringscoalitie, zei dat Erdogan een goede deal voor Turkije had gesloten toen hij in 2015 instemde met een beperking van het aantal vluchtelingen dat de Europese Unie binnenkwam.

“Maar tegelijkertijd moeten we vaststellen dat de vluchtelingengolf langs de Balkanroute (vanuit Turkije) weer toeneemt, wat een uitdaging is voor het Duitse buitenlandse en binnenlandse beleid,” zei hij.

EU-kandidaat

Turkije is een kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maar de onderhandelingen zijn lange tijd vastgelopen door onenigheid over een aantal kwesties, waaronder Ankara’s staat van dienst op het gebied van mensenrechten, migratie en geopolitiek.

Het beledigen van de president is strafbaar in Turkije, waar Erdogan en zijn regerende AK-partij al twee decennia aan de macht zijn.