Buitenland

Opnieuw hevige protesten in tientallen Iraanse steden, tenminste 48 doden

27-09-2022 12:58

Hoofddoek, hijab
Shutterstock.

DUBAI, 27 september (Reuters) – De Iraanse oproerpolitie en veiligheidstroepen zijn dinsdag in tientallen steden slaags geraakt met demonstranten, aldus staatsmedia en sociale media, temidden van aanhoudende protesten tegen de dood van de jonge Iraanse vrouw Mahsa Amini in hechtenis.

Lees ook: dossier Iran

Amini, 22, uit de Iraanse Koerdische stad Saqez, werd deze maand in Teheran gearresteerd wegens “ongeschikte kleding” door de zedenpolitie die toeziet op de strikte kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek.

Haar dood heeft de eerste grote manifestatie van verzet op de Iraanse straten ontketend sinds de autoriteiten in 2019 protesten tegen een stijging van de benzineprijzen de kop indrukten.

Ondanks het groeiende aantal doden en het harde optreden van de autoriteiten, toonden op Twitter geplaatste video’s demonstranten die opriepen tot de val van het klerikale establishment terwijl ze in botsing kwamen met veiligheidstroepen in Teheran, Tabriz, Karaj, Yazd en vele andere Iraanse steden.

De staatstelevisie zei dat de politie in sommige steden slaags raakte met wat zij “relschoppers” noemde en traangas afvuurde om hen uiteen te drijven.

Op sociale media geplaatste video’s van binnen Iran toonden demonstranten die “Vrouw, leven, vrijheid” scandeerden, terwijl vrouwen met hun sluiers zwaaiden en deze verbrandden.

Video’s op Twitter toonden demonstranten die “Dood aan de dictator!” scandeerden in de stad Tabriz, een verwijzing naar Irans hoogste autoriteit Ayatollah Ali Khamenei. In de Koerdische steden Sanandaj en Sardasht vuurde de oproerpolitie op demonstranten, zo bleek uit video’s op Twitter.

“Ik zal hen doden die mijn zus hebben gedood”, was te horen in een van de video’s uit Teheran.

Sommige activisten en sociale media hebben opgeroepen tot een landelijke staking. Verschillende universiteitsdocenten hebben uit protest tegen de dood van Amini ontslag genomen, volgens verklaringen van hen op sociale media.

Studenten in verschillende universiteiten hebben geweigerd om deel te nemen aan de lessen uit protest tegen de wijdverspreide arrestatie van studenten en de gewelddadige confrontaties met veiligheidstroepen in de universiteiten.

De video’s op sociale media en berichten over ontslag konden door Reuters niet worden geverifieerd.

De dood van Amini heeft geleid tot een brede internationale veroordeling, terwijl Iran “misdadigers” die banden hebben met “buitenlandse vijanden” de schuld gaf van het aanwakkeren van de onrust. Teheran heeft de Verenigde Staten en sommige Europese landen ervan beschuldigd de onrust te gebruiken om te proberen de Islamitische Republiek te destabiliseren.

De functionarissen zeiden dat 41 mensen, waaronder leden van de politie en een regeringsgezinde militie, tijdens de protesten zijn omgekomen. Maar Iraanse mensenrechtengroeperingen hebben een hoger dodental gemeld.

De Iraanse mensenrechtengroep Hengaw zei dat “in de afgelopen tien dagen 18 mensen zijn gedood, 898 mensen gewond zijn geraakt en meer dan 1000 Koerdische demonstranten zijn gearresteerd”.

De Iraanse rechterlijke macht heeft speciale rechtbanken opgericht om “relschoppers” te berechten, aldus de staatsmedia.

Om het voor demonstranten moeilijk te maken video’s op sociale media te plaatsen, hebben de autoriteiten in verschillende provincies de internettoegang beperkt, volgens internetblokkadeobservatorium NetBlocks op Twitter en bronnen in Iran.