Buitenland

Tsjechië verlengt grencontroles aan grens met Slowakije door asielzoekersgolf

27-09-2022 11:07

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

PRAAG (AP) – De Tsjechische regering heeft besloten de controles aan de grens met Slowakije te verlengen in verband met een nieuwe migratiegolf.

Lees ook: Cyprus wil hulp van VN tegen ‘lawine’ van migranten

De nieuwe maatregel wordt donderdag van kracht bij 27 grensovergangen tussen de twee landen van de Europese Unie die deel uitmaken van de visumvrije Schengenzone en duurt ten minste 10 dagen. In totaal zullen 560 politie- en douaneambtenaren worden ingezet om de controles uit te voeren.

Mensen mogen de grens op geen enkele andere plaats aan de 251 kilometer lange grens overschrijden. Er zijn uitzonderingen voor boeren, bosbouwers en vissers die in de grensgebieden werken.

De Slowaakse regering zei dinsdag dat zij het Tsjechische besluit heeft aanvaard, maar de kwestie op EU-niveau wil bespreken.

Mensensmokkelaars

Het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de maatregel nodig was nadat de autoriteiten dit jaar bijna 12.000 illegale migranten op Tsjechisch grondgebied hadden aangehouden, de meesten van hen afkomstig uit Syrië.

Dat is meer dan tijdens de vorige massale migratiegolf in Europa in 2015. In totaal zijn dit jaar 125 mensensmokkelaars gearresteerd, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de voorgaande jaren.

Volgens het ministerie hebben de vluchtelingen Tsjechië gebruikt als doorreisland op weg naar het Westen.