Buitenland

CEO Enel: ‘Lekken in Nord Stream zijn zeer, zeer verontrustend’

28-09-2022 12:19

Gas flare
Shutterstock

MILAAN, 28 september (Reuters) – De ontdekking van lekken in de twee Nord Stream-gaspijpleidingen is “zeer, zeer zorgwekkend” omdat het aantoont dat er een poging is om de mechanismen van de energiemarkt uit te buiten, zei Enel Chief Executive Francesco Starace op woensdag.

Denemarken en Zweden hebben dinsdag gezegd dat grote lekken in de twee pijpleidingen in de Oostzee zijn veroorzaakt door opzettelijke sabotage in de exclusieve economische zones van elk van beide landen.

De pijpleidingen, bedoeld om gas van het Yamal-schiereiland in West-Siberië rechtstreeks naar Duitsland, Europa’s grootste economie, te brengen, zijn het middelpunt van een energieoorlog tussen Rusland en zijn traditionele Europese klanten vanwege het conflict in Oekraïne.

Een regeringsbron zei dat Italië geen gevolgen zal ondervinden van de lekken en sloot uit dat er een staat van alarm wordt afgekondigd voor de energievoorziening.

Sinds de Russische inval in Oekraïne is Italië minder afhankelijk geworden van Russische gasleveranties en gebruikt het ook een andere route voor zijn invoer uit het land.

Starace vertelde op een conferentie in Milaan dat de toegenomen volatiliteit van de energieprijzen als gevolg van de politieke spanningen tussen Rusland en Europa energieconcerns ertoe dwingt steeds meer contanten te gebruiken om derivatencontracten te garanderen.

De Italiaanse regering moet de groepen in het land steunen, zoals andere Europese landen al hebben gedaan, zei Starace.