Binnenland

Provincies adviseren Rijk over stikstof: boeren onteigenen moet makkelijker worden

28-09-2022 17:28

Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO – Om de geplande reductie in de stikstofuitstoot de realiseren, moet het makkelijker worden om boeren te onteigenen. Dat staat in een rapport dat het Interprovinciaal Overleg vorige week naar minister Christianne van der Wal (VVD) heeft gestuurd. Het rapport is ingezien door NRC.

Het moet makkelijker worden om vergunningen van boerenbedrijven in te trekken. Zo moeten er strengere pachtregels komen, en boeren die willen uitbreiden moeten hiervoor ook een vergunning aanvragen. Dat moet nu alleen als de uitbreiding tot meer stikstofuitstoot leidt.

Ongebruikte stikstofruimte in huidige vergunningen moet worden ingeperkt. Er moet eiwitarmer veevoer aan het vee worden gevoerd. Ook zou moet worden onderzocht of het onteigenen van boerenland breder kan worden toegepast. Onteigeningen worden hu vooral ingezet voor de aanleg van natuurgebieden of van infrastructuur. Omdat onteigende boeren vaak een hogere vergoeding krijgen dan boeren die zich vrijwillig laten uitkopen, hopen de provincies zo meer boeren over de streep te trekken.

Een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg benadrukt tegenover NRC dat de adviezen zijn gegeven op initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat had aan de provincies gevraagd om mee te denken over de manieren waarop de stikstofreductie tot stand kan worden gebracht. De provincies zijn niet uit zichzelf met de voorstellen gekomen, en benadrukken in het rapport dat de kabinetsplannen veel boeren geen duidelijk toekomstperspectief bieden.