Buitenland

Turkije wil militaire aanwezigheid op Cyprus versterken

28-09-2022 22:58

Een Turkse straaljager stijgt op in Konya. EvrenKalinbacak/Shutterstock

ISTANBUL, 28 september (Reuters) – Turkije zal zijn militaire aanwezigheid in het noorden van Cyprus versterken nadat de Verenigde Staten de handelsbeperkingen op defensiegebied hebben opgeheven, zei de Turkse president Tayyip Erdogan woensdag.

In een televisie-interview met CNN Turk zei Erdogan dat de opheffing van de beperkingen “inhoudelijk en qua timing onverklaarbaar” was.

Eerder deze maand zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat minister Antony Blinken de handelsbeperkingen op defensiegebied voor Cyprus voor het fiscale jaar 2023 had opgeheven.

“De Verenigde Staten, die de stappen van het Cypriotisch-Griekse duo die de vrede en stabiliteit in het oostelijke Middellandse Zeegebied bedreigen over het hoofd zien en zelfs aanmoedigen, leiden met deze stap tot een bewapeningswedloop op het eiland,” zei Erdogan.

“Zullen wij toekijken? Wij niet,” zei hij, eraan toevoegend dat Turkije al 40.000 troepen op het eiland heeft en hen zal versterken met land-, zee- en luchtwapens, munitie en voertuigen, zei Erdogan.

“Iedereen moet weten dat deze laatste stap niet onbeantwoord zal blijven en dat elke voorzorgsmaatregel zal worden genomen voor de veiligheid van de Turks-Cyprioten,” zei Erdogan.

Cyprus werd gesplitst na een Turkse invasie in 1974, die werd uitgelokt door een korte, door Griekenland geïnspireerde staatsgreep. Sindsdien wordt Cyprus bestuurd door een Grieks-Cypriotisch bestuur in het zuiden dat door Ankara niet wordt erkend.

De afgescheiden Turkse staat aan de noordkant van het verdeelde eiland wordt alleen door Ankara erkend.