Binnenland

Khadija Arib ‘woedend’ over onderzoek naar haar periode als Kamervoorzitter

29-09-2022 08:41

Khadija Arib, PvdA
Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib heeft volgens de NOS ”woedend” gereageerd op het onderzoek van het presidium naar haar functioneren als Kamervoorzitter. Arib is momenteel Kamerlid voor de PvdA.

De NRC publiceerde woensdagavond een artikel over twee nieuwe beschuldigen aan het adres van het oud-Kamerlid. Arib, die van 2016 tot 2021 voorzitter was, zou volgens twee anonieme briefschrijvers een ”schrikbewind” hebben gevoerd. Er zou sprake zijn geweest van machtsmisbruik, en van een onveilige werkomgeving.

Landsadvocaat Pels Rijcken heeft naar de klachten gekeken, op verzoek van het presidium, en concludeerde dat in ieder geval één van de brieven overeenkomt met eerdere klachten aan het adres van Arib. Er zouden volgens hem dus signalen zijn van een structureel probleem. Het presidium heeft volgens hem ”een verplichting tot handelen.” Het presidium van de Kamer, bestaand de voorzitter en ondervoorzitters, stelt nu een onderzoek in op basis van dit advies.

Arib heeft telefonisch tegen de NOS gezegd dat ze ”voor de bus is gegooid” door de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp (D66). Ze zegt van Bergkamp een appje te hebben ontvangen, of ze donderdagochtend kon komen praten. Waarover het precies ging werd niet duidelijk gemaakt. Vervolgens moest Arib uit de NRC vernemen waarover het ging. Op Twitter spreekt ze van een ”politieke dolkstoot in de rug.”

Tekst gaat verder na de Tweets

Arib verloor vorig jaar haar herverkiezing tot Kamervoorzitter van Vera Bergkamp. De huidige Kamervoorzitter, zo merkt ook de NRC op, ligt nog wel eens onder vuur vanwege haar optreden. Arib kreeg voor haar periode als voorzitter meer lof, maar stond ook bekend als erg streng. Volgens de krant is het een unicum dat het presidium nu onderzoek doet naar het gedrag van een oud-voorzitter.