Buitenland

Rusland zal vrijdag Oekraïense oblasten annexeren waar referenda plaatsvonden

29-09-2022 12:36

Vrouw in de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk brengt haar stem uit. cc: AP Photo

Door: Jan Omvlee, TPO-

Rusland zal vrijdag formeel de vier oblasten annexeren waar pro-Russische regeringen afgelopen week referenda organiseerden. Het gaat om de oblasten Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson, die geen van allen geheel in handen zijn van Russische troepen. De BBC bericht nu dat de Russische president Poetin vrijdag in een ceremonie de documenten zal ondertekenen waarmee de oblasten in Russische ogen worden geannexeerd.

De vier gebieden zijn nu door de pro-Russische regeringen onafhankelijk verklaard van Oekraïne, en wachten het moment af waarop Rusland ze tot het eigen grondgebied rekent. De hoop leeft onder de rebellen dat Rusland de Oekraïense opmars zal weten te stuiten, desnoods met een intensivering van het oorlogsgeweld. De rebellen zeggen de referenda met overmacht te hebben gewonnen.

De georganiseerde referenda, die niet door Oekraïne of andere landen erkend worden, waren volgens Rusland een overweldigend bewijs van de steun die het land onder de lokale bevolking heeft. In het buitenland werden de referenda vooral gezien als schijnvertoningen, die bovendien de territoriale integriteit van Oekraïne schaden. Oekraïne werkt aan rechtszaken tegen de organiserende pro-Russische bestuurders van de gebieden.

Op het Rode Plein in Moskou worden al voorbereidingen getroffen voor de viering van de annexatie morgen. Vladimir Poetin zal hierbij een speech geven.