Buitenland

Mark Rutte: ‘Nederland zal annexatie Oekraïnse regio’s door Rusland niet accepteren’

30-09-2022 16:20

Premier Mark Rutte, VVD
Screenshot NPO.

DEN HAAG, 30 sept (Reuters) – De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gezegd dat Nederland de vrijdag door president Vladimir Poetin aangekondigde annexatie van Oekraïense regio’s door Rusland niet zal accepteren.

“Nederland zal deze annexatie nooit erkennen, net zoals we de annexatie van de Krim niet erkennen”, zei Rutte tegen journalisten in Den Haag.

Overige reacties:

Ministerie BuZa Polen:

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt in de sterkste bewoordingen de illegale handelingen van ‘erkenning van onafhankelijkheid’ en ‘inlijving’ bij de Russische Federatie van delen van de Oekraïense regio’s Kherson, Donetsk, Luhansk en Zaporizhzhia”.

Britse Premier Liz Truss:

“Poetin mag niet met grof geweld internationale grenzen wijzigen. Wij zullen ervoor zorgen dat hij deze illegale oorlog verliest.”

“Poetin heeft opnieuw het internationaal recht geschonden en geen rekening gehouden met de levens van het Oekraïense volk dat hij zegt te vertegenwoordigen.

“Het Verenigd Koninkrijk zal nooit de soevereine wil van dit volk negeren en wij zullen de regio’s Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia nooit als iets anders dan Oekraïens grondgebied accepteren.”

Grieks Ministerie BuZa:

“Het besluit is onwettig omdat het flagrant in strijd is met het internationaal recht en het is nietig.”

EC-voorzitter Ursula von der Leyen:

“De door Poetin afgekondigde illegale annexatie verandert niets. Alle illegaal door Russische indringers bezette gebieden zijn Oekraïens grondgebied en zullen altijd deel uitmaken van deze soevereine natie.”

Italië, Giorgia Meloni:

De Russische president Vladimir Poetin “geeft eens te meer blijk van zijn neo-imperialistische visie in Sovjetstijl die de veiligheid van het gehele Europese continent bedreigt.”

Europese Raad:

“Wij wijzen de illegale annexatie door Rusland van de Oekraïense regio’s Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson krachtig af en veroordelen deze ondubbelzinnig.

“Door opzettelijk de op regels gebaseerde internationale orde te ondermijnen en schaamteloos de fundamentele rechten van Oekraïne op onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit te schenden, kernbeginselen zoals vastgelegd in het VN-Handvest en het internationaal recht, brengt Rusland de veiligheid in de wereld in gevaar.

Wij zullen nooit de illegale “referenda” erkennen die Rusland heeft georganiseerd als voorwendsel voor deze verdere schending van de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, noch de vervalste en illegale resultaten daarvan. Wij zullen deze illegale annexatie nooit erkennen.”