Buitenland

Poetin speecht, en ondertekent annexatieverdragen

30-09-2022 14:18

cc: Sky News/Youtube

Door: Jan Omvlee, TPO-

Poetin sprak vandaag het Kremlin toe over de annexatie van de vier Oekraïense oblasten. Hij sprak voor een zaal vol toeschouwers, waaronder de leiders van de pro-Russische rebellen. Kremlinwoordvoerder Peskov heeft inmiddels laten weten dat Rusland enige aanval op de geannexeerde gebieden inderdaad zal zien als een aanval op Rusland zelf.

Poetin ondertekent na zijn speecht de documenten, samen met de leiders van de rebellen in Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

Live hieronder terug te kijken, tekst gaat verder na de video.

Poetin zegt dat ”het volk” in de vier oblasten een keuze heeft gemaakt, en dat de keuze duidelijk is. Hij vertrouwt erop dat Doema een wet zal steunen om vier nieuwe regio’s te maken binnen de Russische federatie.

Poetin spreekt van ”het recht op zelfbeschikking van volkeren” zoals dat werd erkend bij de oprichting van de Verenigde Naties. Het is een recht waarvoor ”onze vaders en grootvaders” meerdere malen gevochten hebben in Rusland. De inwoners van de Donbas zijn het slachtoffer geworden van ”terroristische aanslagen” van het regime in Kiev.

Poetin roemt de helden die gevochten hebben in de strijd voor dit recht, en vraagt om een moment van stilte.

Volgens Poetin heeft de ontbinding van de Sovjet-Unie ervoor gezorgd dat de verbindingen tussen delen van de bevolking zijn verbroken. Volgens Poetin kan Rusland niet terug naar de Sovjettijd, en wil het dat ook niet. Wat hij wil is dat Russen die terug willen keren naar Rusland, dit kunnen doen.

Het ”Kiev-regime” is volgens Poetin verantwoordelijk voor genocide, maar de echte meesters achter dat regime zitten in het Westen. Deze moeten nu accepteren dat de vier oblasten ”voor altijd” deel uitmaken van Rusland.

Kiev moet alle militaire acties staken, en terugkeren naar de onderhandeltafel. De vier geannexeerde oblasten zullen volgens Poetin geen deel uitmaken van de onderhandelingen.

Poetin zegt dat Rusland het eigen land met alle krachten zal verdedigen.

Ook moet de infrastructuur, gezondheidszorg, en het onderwijs in de geannexeerde gebieden weer op worden gebouwd.

Poetin richt zich nu op de soldaten, zowel de vrijwilligers als de gemobiliseerde troepen. Volgens hem heeft het westerse leiderschap ”zijn ware gezicht laten zien”. Rusland zal niet teruggaan naar ”de verschrikkelijke jaren ’90”. Het westen droomt van het verder opbreken van Rusland, en kan niet leven met het idee van een groot en grondstofrijk land als Rusland. Poetin noemt de westerse houding ”neokoloniaal”, en spreekt van westerse agressie tegen traditionele staten en culturen.

”het is belangrijk voor hen dat alle landen hun soevereiniteit opgeven aan de Verenigde Staten. sommigen doen dit vrijwillig, maar anderen moeten worden gepest tot ze het doen.”

Dit is in Poetins ogen de reden voor de ”hybride oorlog” tegen Rusland. ”voor hen is onze filosofie een directe bedreiging, en daarom proberen ze onze filosofen te doden”.

Poetin beschuldigt het westen van het eenzijdig opzeggen van eerder internationale afspraken. Er zijn dubbele, en driedubbele maatstaven, maar Rusland gaat zich niet aan deze regels houden.

Het westen heeft geen monopolie op het bepalen van internationale regels. Poetin zegt dat landen die zich hier niet aan willen houden, tot de barbaren worden gerekend. Westerse elites zijn volgens hem nog steeds kolonisatoren. Rusland gelooft daar volgens Poetin niet in, en dat zorgt voor russofobie.

De westerse elite gelooft dat de eigen normen door iedereen moeten worden gevolgd. Poetin haalt vervolgens de westerse koloniale geschiedenis aan. Hij zegt dat Rusland trots is op de rol die het land in de jaren ’20 speelde als de leider van de antikoloniale beweging.

Nu probeert Rusland een sterk land te vormen op basis van traditionele religies, zoals het christendom en de islam.

Poetin noemt nog een reeks westerse conflicten, hypocrisie, en stelt dat de VS probeert om zelf de voornaamste bron van Europees gas te worden.

De VS is volgens Poetin verantwoordelijk voor de schade aan de Nord Stream-pijpleidingen.

In de neokoloniale plannen van het westen moeten landen die zich verzetten ingeperkt en tot paria gemaakt worden. Dit is wat er gebeurt in de praktijk, en dit zal doorgaan.

Volgens Poetin heeft de westerse elite schuld aan de inflatie, de energie- en voedselcrisis. Ze zullen hier volgens hem geen oplossing voor vinden, maar een andere oplossing vinden. Hij merkt op dat de VS er na de economische crisis van de jaren voor de Tweede Wereldoorlog alsnog in slaagde iedereen de dollar te laten gebruiken.

Het westen zal het eigen systeem in laten storten, en een nieuwe oorlog beginnen om daar de schuld aan te kunnen geven.

Poetin zegt dat het westen de traditionele familie aanvalt. ”willen we dat vader en moeder worden vervangen met ouder nummer één en ouder nummer twee?”

Volgens Poetin vormen zich nieuwe centra van ontwikkeling in de wereld, en vertegenwoordigen deze de meerderheid van de wereld. Poetin zegt dat Rusland steun heeft binnen andere landen, inclusief de Verenigde Staten.

”We vechten voor het grote historische Rusland, voor onze kinderen en kleinkinderen.”