Buitenland

Rusland zegt ‘bewijs’ te hebben van ‘sabotage’ Nord Stream door ‘Westen’

30-09-2022 10:06

Gaslek Nord Stream
Deense luchtmacht. Foto: Deense strijdkrachten/Twitter.

30 september (Reuters) – De Russische topspion zei vrijdag dat Moskou over materiaal beschikt dat erop wijst dat het Westen een rol heeft gespeeld bij breuken in de onderzeese Nord Stream-pijpleidingen die deze permanent buiten gebruik dreigen te stellen, meldden Russische persbureaus.

“We hebben materiaal dat wijst op een Westers spoor in de organisatie en uitvoering van deze terreurdaden,” citeerde het persagentschap Interfax Sergej Narysjkin, hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, op vrijdag.

De opmerkingen van Naryshkin zijn de meest directe beschuldiging van een hoge Russische functionaris aan het adres van het Westen. Hij zei niet welk bewijs Rusland had.

President Vladimir Poetin zei donderdag dat de “ongekende sabotage” van de Nord Stream-gaspijpleidingen “een daad van internationaal terrorisme” was.

De Europese Unie onderzoekt de oorzaak van de lekken in de door Gazprom geleide Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen en heeft gezegd dat zij vermoedt dat sabotage achter de schade voor de kusten van Denemarken en Zweden zit.

De Zweedse minister van energie zei vrijdag dat het “zeer waarschijnlijk” was dat de aanval op de pijpleidingen met opzet door een overheidsinstantie is uitgevoerd.

Sinds de breuken eerder deze week voor het eerst werden ontdekt, hebben functionarissen in Moskou erop gezinspeeld dat het Westen, geleid door de VS, achter de aanval zou kunnen zitten. Op donderdag zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Washington baat had bij de verstoring van de pijpleidingen.

Noch Nord Stream 1 noch 2 waren in bedrijf toen de breuken maandag werden ontdekt, maar beide bevatten gas. Nord Stream AG, de exploitant van de Nord Stream 1 pijpleiding, zei dat het verwacht dat het gaslek maandag zal ophouden, maar dat het niet in staat is geweest het gebied te betreden om de schade te beoordelen.