Weten & Tech

India rolt 5G uit, landelijke dekking in 2024

01-10-2022 11:30

CC vrij

NEW DELHI (AP) – Premier Narendra Modi heeft zaterdag 5G-diensten gelanceerd in India en noemde het een “stap naar het nieuwe tijdperk”.

De lancering in geselecteerde steden zal de komende jaren het hele land bestrijken, aldus een regeringsverklaring.

Modi lanceerde de langverwachte diensten die naadloze dekking, hoge datasnelheid, minder vertraging in internetverbindingen en zeer betrouwbare communicatie moeten bieden in aanwezigheid van India’s telecomleiders in New Delhi.

“Deze gebeurtenis zal de geschiedenis ingaan”, zei Modi bij de lancering. Hij zei dat het een “stap was naar een nieuw tijdperk in het land” en “het begin van oneindige mogelijkheden”.

Bharti Airtel rolt zaterdag zijn 5G-diensten uit in acht steden en heeft maart 2024 als deadline gesteld voor landelijke dekking voor maar liefst 5.000 steden.

Het telecombedrijf Reliance Jio wil in oktober beginnen in vier grootstedelijke gebieden en hoopt binnen 18 maanden de meeste steden te bereiken.

De regering zei dat de cumulatieve economische impact van 5G op India tegen 2035 naar verwachting 450 miljard dollar zal bedragen.

Onderzoeksbureau OMDIA voorspelt dat met 369 miljoen 5G-abonnementen – meer dan de helft van het totale aantal 5G-abonnementen wereldwijd op dit moment – India in 2026 net achter China en de VS op de wereldranglijst zal staan. India zou Japan van de derde plaats hebben verdrongen met 147 miljoen klanten, aldus de krant Business Standard.