Buitenland

Kremlin wil kernwapenoptie ‘evenwichtig benaderen, niet gebaseerd op emotie’

03-10-2022 12:26

Nuke
Shutterstock.

Moskou, 3 oktober (Reuters) – Het Kremlin zei maandag dat het voorstander is van een “evenwichtige benadering” van de kernwapenkwestie, niet gebaseerd op emotie, nadat een belangrijke bondgenoot van president Vladimir Poetin in het weekend Rusland had opgeroepen “tactische kernwapens” te gebruiken in Oekraïne.

Lees ook: Wat zijn tactische kernwapens? Analyse en feiten

Gevraagd naar de opmerkingen van Ramzan Kadyrov, leider van de regio Tsjetsjenië, die ook kritiek had op de Russische militaire leiding over tegenslagen op het slagveld, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat hij het recht had zijn mening te geven, maar dat de militaire aanpak van Rusland niet door emoties moet worden gedreven.

“Dit is een zeer emotioneel moment. De hoofden van de regio’s hebben het recht om hun standpunt kenbaar te maken”, zei Peskov maandag in een gesprek met verslaggevers.

“Maar zelfs in moeilijke momenten moeten emoties buiten elke vorm van beoordeling worden gehouden. We houden het dus liever bij evenwichtige, objectieve beoordelingen.”

Peskov zei dat de basis voor een eventueel gebruik van kernwapens is vastgelegd in de Russische nucleaire doctrine.

Die richtlijnen staan het gebruik van kernwapens toe als ze – of een ander massavernietigingswapen – tegen Rusland worden gebruikt, of als de Russische staat geconfronteerd wordt met een existentiële bedreiging door conventionele wapens.

“Er kunnen geen andere overwegingen zijn als het hierop aankomt,” zei Peskov.

Het Kremlin heeft duidelijk gemaakt dat die nucleaire bescherming zich uitstrekt tot de vier regio’s in Oekraïne die Moskou momenteel formeel wil annexeren.

‘Geen bluf’

Vorige maand waarschuwde Poetin het Westen dat hij “niet blufte” toen hij zei dat Rusland bereid was kernwapens te gebruiken om zijn grondgebied te beschermen. Vrijdag zei hij dat de Verenigde Staten een “precedent” hadden geschapen door aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kernbommen op Japan te gooien.

Kadyrov werd in 2007 door Poetin geïnstalleerd als president van Tsjetsjenië om controle uit te oefenen over een autonome regio die in de jaren negentig en begin 2000 bloedige oorlogen met Moskou heeft gevoerd om onafhankelijkheid.

Kadyrov heeft Tsjetsjeense troepen geleverd om de militaire campagne van Rusland in Oekraïne te ondersteunen, en zijn kritiek op de militaire leiding nadat Rusland zich had teruggetrokken uit het bolwerk Lyman was een van de meest scherpe sinds het begin van het zeven maanden oude conflict.