Buitenland

Zweedse geneticus krijgt Nobelprijs voor onderzoek naar oermensen

03-10-2022 14:37

Neanderthalerschedel. Vitezslav Halamka/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO-

De Zweedse geneticus Svante Paabo heeft de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gewonnen, dat heeft het Nobelprijs comité vandaag bekend gemaakt. Professor Paabo, die verbonden is aan het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, krijgt de prijs voor zijn bijdrages aan de studie van de menselijke prehistorie en evolutie.

Tekst gaat verder na de Tweet

Svante Paabo werkt al jarenlang aan het in kaart brengen van prehistorisch DNA. Hij wist hierbij onderzoek te doen met DNA waarvan andere wetenschappers dachten dat het te zwaar aangetast was door de tijd.

Hierbij heeft hij belangrijke ontdekkingen gedaan omtrent de uitgestorven verwanten van de moderne mens. Hij wist onder andere DNA te onttrekken uit een 40.000-jaar oud botje dat in 2008 werd gevonden in de Siberische Denisova-grot. De menssoort die hierbij werd ontdekt, werd de Denisovamens genoemd, en leefde vooral in Oost- en Zuidoost-Azië.

Het werk van Paabo en zijn team hielp ook bij de ontdekking dat verschillende, inmiddels uitgestorven, menssoorten zich in de loop van tienduizenden jaren hadden voortgeplant met de mensen die 70.000 jaar geleden uit Afrika migreerden, de Homo Sapiens Sapiens. De mensheid als geheel bleek tussen de 1 en 4 procent Neanderthaler-DNA te hebben, en in delen van Zuidoost-Azië stamt de lokale bevolking voor 6 procent af van Denisovers.

Professor Paabo wint naast de Nobelprijsmedaille ook een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen. Omgerekend is dat 920.000 euro. Paabo zegt zelf ”overweldigd en sprakeloos” te zijn door de eer.