Buitenland

Het WK in Qatar zal in Parijs niet op het grote scherm te zien zijn

04-10-2022 13:13

fifg/Shutterstock

Door Jan Omvlee, TPO- De wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal zullen in Parijs niet op grote schermen worden getoond. Dit in verband met de slechte omstandigheden waaronder de arbeiders in het staatje moeten werken aan de voorbereidingen van het evenement. Ook is er kritiek op de invloed die het evenement heeft op het milieu. De Franse hoofdstad is niet de enige stad met bezwaren. Ook de socialistische burgemeester van Marseille heeft het WK bekritiseerd.

In december 2010 werd bekend dat Qatar het recht kreeg om het WK te organiseren. Sindsdien wordt in Doha naarstig gewerkt aan stadions, hotels, openbaar vervoer en andere infrastructuur. Hierbij worden veel extra arbeidskrachten aangetrokken, voornamelijk uit Zuid-Aziƫ. Deze mannen werken veelal onder slechte omstandigheden, en op bouwplaatsen waar de veiligheidsvoorschriften niet altijd worden nageleefd.

Er gaan verschillende getallen rond over het aantal doden. De Guardian kwam in februari 2021 met de schatting dat maar liefst 6.500 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zou neerkomen op gemiddeld 12 overleden bouwvakkers per week. Het onderzoek was gebaseerd op gegevens uit India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka en Bangladesh, over in Qatar omgekomen gastarbeiders.

Volgens de Qatarese overheid gaat het om enkele tientallen doden. Volgens het land zelf is er niets aan de hand. De bevolking van Qatar bestaat overigens sowieso voornamelijk uit gastarbeiders uit andere Aziatische landen. In 2019 had 10,5 procent van de bevolking van het land de Qatarese nationaliteit. De rest bestaat uit zeer recente immigranten.

Ook buiten de onveilige werkomstandigheden zijn er redenen om aan te nemen dat werken voor het WK geen pretje is. Veel arbeiders klagen over de slechte slaapruimtes waarin ze verblijven, en over werkgevers die soms maanden het salaris niet uitbetalen, of minder uitbetalen dan was afgesproken.

Over sportevenementen in oliestaatjes gesproken. Saudi-Arabiƫ mag in 2029 de Aziatische winterspelen organiseren. De spelen moeten plaatsvinden in een nog te bouwen stad: NEOM. De winterspelen moeten plaatsvinden in het futuristische stadsdeel Trojena, waar de temperaturen in de winter kunnen dalen tot onder het vriespunt.