Binnenland

Oud-presentatrice en voormalig Kamerlid Léonie Sazias overleden

04-10-2022 09:41

Leonie Sazias
Leonie Sazias. Screenshot NOS/Youtube.

Door: Jan Omvlee, TPO- De NOS bericht dat oud-presentatrice en voormalig Kamerlid Léonie Sazias is overleden. Ze werd 65 jaar. Een aantal jaren geleden was bij haar darmkanker geconstateerd. 50PLUS-erevoorzitter Jan Nagel heeft dit vanochtend gemeld namens de familie.

Léonie Sazias ging in 1980 aan de slag bij Veronica, en werkte later voor de AVRO, TROS, RTL 4, en FOX. Ze werkte ook voor Veronica bij de radio, en was daar producer. Tussen 2008 en 2012 was ze ook te horen bij Omroep MAX.

Sazias had aan de kunstacademie gezeten, en had een eigen atelier. Ze was tevens zangeres. Voor de TROS maakte ze de Kleuterspecial.

In 2006 ging ze de Hilversumse politiek in voor de Democratisch Liberale Partij Hilversum. Hiervoor kwam ze in de gemeenteraad, waar ze tot 2017 lid van zou blijven. Later fuseerde haar partij tot Hart voor Hilversum.

In 2017 kwam Sazias in de Tweede Kamer als nummer twee bij 50PLUS. Ze bleef Kamerlid tot 2021, toen ze af zag van een plek op de kandidatenlijst. Na haar afscheid werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.