Binnenland

ChristenUnie wil rem op ‘bezorggekte’ en komt met plan voor extra belasting

05-10-2022 10:49

Busjes van PostNL wachten bij een depot in Waddinxveen. Andre Muller/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Als het aan de ChristenUnie ligt, gaat de overheid snel wat doen tegen de vele bezorgbusjes die het land doorkruisen. BNR bericht dat de partij wil dat er een extra belasting komt op bezorgde pakketjes, om zo de ‘bezorggekte’ aan banden te leggen. Om het aantal rondrijdende bezorgbusjes te beperkten, wil ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis een belasting heffen per bezorging.

Mensen moeten zo worden aangemoedigd om zoveel mogelijk bestellingen te bundelen, zodat bezorgdiensten minder hoeven te rijden. Zo moet de CO2-uitstoot van het bezorgen worden teruggebracht, en kunnen volgens Grinwis onveilige situaties in het verkeer worden voorkomen. Daarnaast moet het online shoppen tegengaan, in de hoop dat mensen fysiek naar de winkel gaan en de lokale middenstand helpen. Daar komt natuurlijk ook CO2-uitstoot bij kijken, maar het houdt wel het winkelcentrum in stad.

Hoe de belasting er precies uit komt te zien, ligt echter aan het kabinet. Grinwis doet zijn voorstel woensdag tijdens de Algemene FinanciĆ«le Beschouwingen. De voorzitter van MKB Amsterdam sprak zich in juli al uit voor zo’n belasting. Volgens hem spelen de grote webshops ”een spelletje” met de fysieke winkels. Ze maken online bestellen en bezorgen doelbewust zo goedkoop mogelijk, om de concurrentiestrijd te kunnen winnen van de winkels. Als die laatsten eenmaal van de markt zijn gedreven, hebben de webshops een monopolie, en gaan de prijzen omhoog.