Politiek Buitenland

Mogelijk toch technocraten in nieuw Italiaans kabinet onder Girogia Meloni

05-10-2022 18:18

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Sept. 26, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME, 5 oktober (Reuters) – Het volgende kabinet van Italië zal “hooggeplaatste” figuren bevatten die misschien geen beroepspolitici zijn, vertelde Giorgia Meloni, van wie algemeen wordt verwacht dat zij tot premier zal worden benoemd, woensdag aan partijleden.

Meloni’s partij Broeders van Italië leidde vorige maand een rechts blok, waaronder Forza Italia en de Lega, naar de overwinning bij de algemene verkiezingen, en de onderhandelingen tussen de bondgenoten over belangrijke regeringsfuncties zijn begonnen.

Het “uitgangspunt” voor het invullen van posten is “kwalificaties”, en als dit betekent dat “de beste kandidaten buiten het parlement moeten worden gevonden, zal dit zeker geen probleem zijn”, aldus Meloni op een partijbijeenkomst, de eerste sinds haar overwinning op 25 september.

De rol van minister van Economie wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste en moeilijkste positie om in te vullen, te midden van de sombere vooruitzichten aangezien de Italiaanse economie naar verwachting in het derde kwartaal is gekrompen en tot medio 2023 zal blijven dalen.

In de Italiaanse media worden herhaaldelijk twee technocraten genoemd: Fabio Panetta, bestuurslid van de Europese Centrale Bank, en Domenico Siniscalco, topman van Morgan Stanley, die de functie 18 jaar geleden al bekleedde.

Panetta heeft echter duidelijk gemaakt dat hij niet geïnteresseerd is in de functie en met Siniscalco heeft Meloni nog geen contact opgenomen, aldus politieke bronnen tegen Reuters.

Een andere mogelijke kandidaat, de zittende minister van Economie Daniele Franco, heeft uitgesloten om aan te blijven, aldus een andere politieke bron.

De nieuwe regering, die deze maand al kan worden beëdigd, staat voor een ontzagwekkende lijst van uitdagingen, waaronder de stijgende energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de hernieuwde economische vertraging.

“We staan waarschijnlijk voor de moeilijkste periode in de geschiedenis van de Italiaanse republiek,” zei Meloni.

Ze beloofde “discontinuïteit” met het beleid van de laatste regeringen en zei dat Italië “een zo gerespecteerd en hoogstaand mogelijk kabinet” nodig heeft.

De rechtse leider zei echter dat ze in contact stond met de aftredende regering van nationale eenheid van premier Mario Draghi – waar Broeders van Italië zich niet bij heeft aangesloten – om een soepele machtsoverdracht te waarborgen.

“We hebben weinig tijd, maar we zijn er klaar voor. En we hebben de vaardigheden en capaciteiten,” zei Meloni tegen de partijleden.