Binnenland

Remkes biedt vanmiddag bevindingen en adviezen aan

05-10-2022 08:51

Johan Remkes, VVD
Johan Remkes (VVD)

Door: Jan Omvlee, TPO- Onderhandelaar Johan Remkes komt vandaag met aanbevelingen aan het kabinet over het stikstofbeleid. Ingewijden zeggen volgens de Telegraaf dat Remkes zal adviseren om te kijken of de stikstofplannen tussen 2025 en 2028 in het hele land kunnen worden behaald. Ook zal hij adviseren om de doelen voor de uiteindelijke stikstofreductie in 2030 niet zomaar van tafel te halen.

Van de naar schatting 20 aanbevelingen die Remkes zal doen, is eentje dat er haast moet worden gemaakt met het uitkopen van zogenaamde piekbelasters. De uitkoop en sluiting van deze relatief kleine groep bedrijven zou al een grote reductie in de stikstofuitstoot opleveren.

Remkes overhandigt zijn bevindingen en adviezen vanmiddag om 13.00 uur aan minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal, en de nieuwe minister van Landbouw Piet Adema. De presentatie zal live te zien zijn bij de NOS op NPO 1, en op Radio 1.

De bevindingen zijn het resultaat van lange besprekingen tussen verschillende belangen en perspectieven. VVD-coryfee Remkes werd door het kabinet ingeschakeld om een acceptabele gesprekspartner te zijn voor boeren, natuurorganisaties, overheden en het bedrijfsleven.