Buitenland

Satire over Turkse president Erdogan op Zweedse NPO, Turkije woest, ‘beledigende inhoud’

05-10-2022 18:07

Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan, president van Turkije. Foto: public domain.

ISTANBUL, 5 oktober (Reuters) – NAVO-lid Turkije heeft de Zweedse ambassadeur ontboden wegens “beledigende inhoud” over president Tayyip Erdogan uitgezonden op de Zweedse publieke omroep, aldus het Turkse staatsagentschap Anadolu op woensdag.

Zweden en Finland hebben eerder dit jaar het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd na de inval van Rusland in Oekraïne. Tot nu toe hebben 28 van de huidige 30 parlementen van de lidstaten de aanvraag goedgekeurd, maar Turkije heeft bezwaar gemaakt.

De Zweedse ambassadeur Staffan Herrstrom werd naar het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken geroepen en kreeg te horen dat de “impertinente en lelijke uitingen en beelden” over Erdogan en Turkije onaanvaardbaar waren, aldus Anadolu.

De stap kwam toen een Zweedse delegatie in Ankara werd verwacht om details te bespreken over de uitlevering van mensen die Turkije als terroristen beschouwt, wat volgens Ankara een voorwaarde is om de kandidaturen van Zweden en Finland voor toetreding tot de NAVO goed te keuren.

De Zweedse premier Magdalena Andersson bagatelliseerde het belang van de satirische tv-show waartegen Ankara protesteerde, en zei dat ze niet dacht dat het de kansen van Zweden om toe te treden tot de NAVO zou schaden.

“Ik denk dat het voor Turkije natuurlijk belangrijk is dat we ons houden aan de overeenkomst die we hebben gesloten,” zei ze tegen een persconferentie.

De wekelijkse tv-satire Swedish News, die stelselmatig de draak steekt met Zweedse en internationale politici, bespotte Erdogan vanwege vermeende mensenrechtenschendingen en eindigde het segment met de kreet: “Lang leve de democratie!”.

De komische nieuwsshow heeft in het verleden kritiek gekregen van buitenlandse autoriteiten, waarbij de Chinese ambassade in Stockholm in 2018 een verontschuldiging eiste voor wat volgens haar een racistisch beeld van Chinese burgers was.

De Zweedse publieke omroep wordt door belastingbetalers gefinancierd, maar opereert onafhankelijk in zijn dagelijkse werkzaamheden.