Buitenland

Verkiezingscampagne van pro-Trump Republikein gaat in vlammen op

05-10-2022 15:46

Herschel Walker spreekt op een campagnebijeenkomst mensen toe. cc: AP Photos/Bill Barrow

Door: Jan Omvlee, TPO- De campagne van een Republikeinse kandidaat voor de Senaat, de oud-sportman Herschel Walker, lijkt tot een krakend einde te komen na de openbaring dat hij jaren geleden betaald heeft voor de abortus van zijn toenmalige vriendin. De website TheDailyBeast publiceerde dinsdag een artikel, onder andere gebaseerd op een beterschapskaart die Walker zijn vriendin toestuurde. Ook zegt de site in het bezit te zijn van bonnetjes van de abortuskliniek, waaruit blijkt dat Walker degene was die betaalde.

Sportman gaat de politiek in

Herschel Walker heeft een achtergrond in de sport. Hij speelde van 1983 tot 1997 American Football, onder andere bij de Dallas Cowboys en de Minnesota Vikings. Hiernaast deed Walker in 1992 mee in het Amerikaanse bobsleeteam op de Olympische Spelen in Frankrijk, en deed hij aan Mixed martial arts en Taekwondo.

Na zijn sportcarrière maakte hij een nieuwe start in het bedrijfsleven, en in 2016 sprak hij zich politiek uit voor Donald Trump. President Trump bedankte Walker voor zijn steun door hem te benoemen tot speciaal presidentieel adviseur op het gebied van sport, fitheid en voeding.

In 2021 verhuisde Walker vanuit zijn eigen Texas naar de staat Georgia. Daar stelde hij zich kandidaat voor de Senaat. Walker heeft geen echte politieke ervaring, maar profileert zich als een traditionele conservatieve Republikein, die in het kamp staat van Donald Trump.

Hier hoort natuurlijk een strenge lijn bij op het gebied van familiewaarden en abortus. Walker vulde vorig jaar een vragenlijst in van een pro-life organisatie in Georgia, die dus tegen abortus is. Zijn antwoorden werden gepubliceerd. Walker beschreef zichzelf als ”100 % pro-life,” en wees abortus zelfs af in het geval van verkrachting of incest. Hij steunde het verwerpen van Roe v. Wade, zoals het Hooggerechtshof dat later zou doen.

Family-unfriendly

Walker’s status als familieman kwam eerder in de campagne al ter discussie te staan, toen naar buiten kwam dat hij meerdere buitenechtelijke kinderen geheim hield. Walker is in 2002 bovendien gescheiden van zijn vrouw, met wie hij 19 jaar was getrouwd, en met wie hij een zoon heeft. Zijn ex heeft hem tijdens de scheiding beschuldigd van mishandeling en doodsbedreigingen.

Walker kreeg in 2001 een diagnose voor dissociatieve identiteitsstoornis, en kampt met meerdere persoonlijkheden die om de beurt het roer overnemen. Zelf zei hij geen herinnering te hebben aan sommige gewelddadige episodes, wat hij beschreef als een bijwerking aan zijn aandoening.

Aanvankelijk probeerde Walker de buitenechtelijke kinderen te ontkennen, en verhulde hij de waarheid zelfs voor zijn eigen campagnemedewerkers. Later gaf hij toe dat de verhalen klopten, en zei hij geprobeerd te hebben om zijn kinderen te behoeden voor de media-aandacht. Daar komt nu dus de beschuldiging bij dat hij niet altijd zo principieel tegen abortus is geweest, als zijn campagnestatements doen geloven.

Moddergooien en familieruzies

Nu doet Walker de nieuwe aantijgingen omtrent abortus af als een politiek gemotiveerde leugen. De verkiezingen zijn al over een maand, en dit zou inderdaad het moment zijn om politieke lijken uit de kast te trekken, om zo de tegenstanders te schaden. De Walker-critici krijgen echter bijval uit een opvallende hoek. Christian Walker, die zelf als 23-jarige conservatieve influenceer aan de weg timmert op sociale media, valt zijn vader in een statement hard aan.

Christian zegt dat alle familieleden zijn vader hebben ontraden om de politiek in te gaan. Volgens hem wisten ze allemaal een deel van de schandalen die naar boven zouden komen. Hij bekritiseert zijn vader voor het optuigen van een façade als christelijke familieman, terwijl zijn eigen huwelijk op de klippen liep nadat hij zijn vrouw bedreigde. Volgens Christian heeft zijn moeder met hem ”zes keer in zes maanden” moeten verhuizen vanwege het gewelddadige gedrag van zijn vader. Herschel Walker kon hier alleen nog maar op reageren door te Twitteren dat hij echt van zijn zoon houdt.