Buitenland

Zweedse en Turkse functionarissen bespreken het uitleveren van terroristen

05-10-2022 12:04

OnePixelStudio/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Ambtenaren van de Zweedse en Turkse ministeries van Justitie bespreken deze woensdag en donderdag de technische details van mogelijke uitleveringen van mensen die in Turkije worden verdacht van terrorisme. Turkije stelt harde eisen aan Finland en Zweden, wil het de toetreding van deze twee landen tot de NAVO goedkeuren. Ankara wil vooral dat de beide landen meewerken aan het waarborgen van Turkse veiligheidsbelangen, en het bestrijden van terroristische organisaties.

Terrorismeverdachten

Volgens Turkse media gaat het hierbij vooral om de Koerdische PKK-rebellengroep, en de organisatie van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. De PKK wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de dood van ongeveer 40.000 mensen, in een strijd tegen de Turkse staat die sinds 1978 wordt gevoerd. Turkije ziet ook andere Koerdische rebellengroepen in de regio, zoals die in Syrië, als onderdelen van de PKK. De organisatie van Gülen, door Turkije FETÖ genoemd, wordt gezien als het netwerk achter de mislukte couppoging in 2016. Gülen zelf leeft in ballingschap, en verblijft sinds een aantal jaar op een landgoed in de Verenigde Staten.

In Finland en Zweden heerst bij diaspora ‘s uit Turkije de angst dat uitleveringen gebruikt zullen worden om politieke dissidenten te intimideren. Veel Koerden zijn Turkije juist uitgevlucht vanwege hun sympathie voor de onafhankelijkheidsbeweging, en hoopten in Europa meer vrijheid te hebben om zich te organiseren.

Wapenembargo

Naast het uitleveren van terrorismeverdachten wil Ankara ook een einde aan het wapenembargo dat in Zweden nog van kracht is. Zweden heeft vorige week aangegeven hiertoe bereid te zijn, en kan voor het eerst sinds 2019 weer wapens aan Turkije leveren.

Het wapenembargo werd toen ingesteld vanwege de Turkse interventie in het noorden van Syrië, waar het land vocht met Koerdische rebellen. Het instellen van het embargo werd door Ankara gezien als een steun aan terrorisme vanuit Stockholm. Turkije en Hongarije zijn de enige huidige NAVO-lidstaten die de toetreding van Finland en Zweden nog niet hebben goedgekeurd.