LOS ANGELES, 6 oktober (Thomson Reuters Foundation) – Socialemediabedrijven zijn ervan beschuldigd dat zij politieke desinformatie en haat niet hard genoeg aanpakken nu de campagne voor de tussentijdse verkiezingen van volgende maand in de Verenigde Staten op volle toeren draait.
Facebook en andere belangrijke sociale medianetwerken zeiden dat ze de moderatie en fact-checking hebben opgevoerd in de aanloop naar de verkiezingen van 8 november, maar een coalitie van meer dan een dozijn non-profits en rechtengroeperingen zei dat het te weinig en te laat is.
“Platforms hebben heel weinig gedaan tegen mensen die leugens over de verkiezingen plaatsen,” zegt Nora Benavidez, een advocaat bij Free Press, dat lid is van de Change the Terms-coalitie tegen online haat en desinformatie.
Volgens Benavidez zijn de grote platforms pas op het laatste moment begonnen met het opvoeren van de veiligheidsmaatregelen voor de verkiezingen en hebben ze niet genoeg geïnvesteerd in personeel dat de inhoud modereert of in het uitroeien van accounts die samenzweringen over verkiezingsfraude propageren.
Meta – wiens Facebook-platform in een recente peiling van het Pew Research Center door meer dan 30% van de Amerikanen als nieuwsbron werd genoemd – zei dat het honderden medewerkers heeft die zich richten op de Amerikaanse midterms en 5 miljoen dollar hebben geïnvesteerd in feitencontrole voor de stemming.
In september zei Meta dat het de eerste bekende online politieke interferentiecampagne in China had verstoord, die gericht was op Amerikanen over controversiële onderwerpen zoals abortus en wapenrechten in de aanloop naar de midterms.
Het beloofde Facebook te controleren op misleidende berichten over stembureaus en verbiedt nieuwe politieke advertenties in de twee weken voor de verkiezingen.
Facebook stelt politici vrij van zijn programma voor feitencontrole door derden, zodat ze advertenties met valse beweringen kunnen plaatsen – hoewel ze wel onder een verbod vallen op advertenties die het stemmen ontmoedigen of de legitimiteit van een lopende verkiezing in twijfel trekken.
Critici hebben gezegd dat dit beleid desinformatie mogelijk maakt, terwijl Mark Zuckerberg, directeur van Meta, heeft gezegd dat het bedrijf politieke uitingen niet wil verstikken.
Benavidez zegt dat Meta en andere grote platforms laks zijn in het aanpakken van berichten en groepen die wat zij noemde de “grote leugen” promoten – het idee van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en zijn bondgenoten dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 vervalst zijn en dat de Amerikaanse verkiezingen niet te vertrouwen zijn.
Meta weigerde een reactie. Het bedrijf heeft een ontmoeting gehad met Change the Terms, en Meta’s president van wereldwijde zaken Nick Clegg zei dat het “enorm veel investeert om verkiezingen te beschermen”.
Socialemediabedrijven hebben een reeks beleidsmaatregelen genomen om leugens en misleidende informatie rond verkiezingen aan te pakken.
TikTok heeft gezegd dat zijn regels “verkiezingsmisleiding, intimidatie, haatdragend gedrag en gewelddadig extremisme” verbieden, en het heeft samengewerkt met externe feitencheckers en verkiezingsexperts in de aanloop naar de stemming.
Google en YouTube hebben ook regels aangekondigd tegen “inhoud die de democratische processen verstoort” en gezegd dat ze prioriteit zullen geven aan gezaghebbende nationale en lokale nieuwsbronnen wanneer gebruikers naar informatie over de verkiezingen zoeken.
De bezorgdheid over online verkiezingsmanipulatie groeide nadat was gebleken dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat werkte aan Trumps campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016, heimelijk toegang had gekregen tot de Facebook-gegevens van miljoenen kiezers, die werden gebruikt om gebruikers te benaderen met politieke boodschappen.
Sindsdien heeft Facebook miljarden dollars aan boetes betaald aan toezichthouders in verband met het incident, en gezegd dat het apps op het platform heeft verboden om gebruikersgegevens op te vragen die niet noodzakelijk of relevant zijn voor hun product.
Net als Facebook hebben andere sociale mediabedrijven na het schandaal enkele beperkingen ingesteld voor politieke advertenties. TikTok verbiedt ze volledig, terwijl YouTube beperkt welke gegevens kandidaten kunnen gebruiken om zich op kiezers te richten.
Maar veel van de kernproblemen zijn niet aangepakt, zegt David Carroll, die jarenlang in de rechtszaal tegen Cambridge Analytica vocht om alle persoonlijke gegevens van zijn Facebook-account in te zien.
“Nog steeds hebben we geen zicht of controle op de toeleveringsketen van gegevens op onze sociale mediaplatforms”, aldus Carroll, een universitair hoofddocent mediavormgeving aan The New School, een universiteit in New York.
De Verenigde Staten hebben geen nationale privacywetten aangenomen of beperkingen opgelegd aan de manier waarop gegevens door adverteerders kunnen worden verzameld en doorverkocht, aldus Carroll, die op 26 oktober zal spreken op de Thomson Reuters Foundation’s Trust Conference in Londen.
“Er wordt veel gepraat, maar niet veel gedaan”, voegt hij eraan toe, en zei dat bedrijven daardoor hun eigen keuzes moesten maken over hoe ze zich in verkiezingstijd tegen misbruik konden beschermen.
Een kernprobleem is dat de platforms werken met algoritmes die te vaak de betrokkenheid van de gebruiker prioriteit geven boven alle andere zorgen, zegt Zamaan Qureshi, een beleidsadviseur bij de Real Facebook Oversight Board, een groep deskundigen die kritisch staat tegenover Facebook.
Hoewel Facebook de mogelijkheid heeft om zijn code zodanig aan te passen dat gezaghebbende nieuwsbronnen voorrang krijgen boven sensationele of potentieel misleidende informatie, zet het die instrumenten niet vaak genoeg in, aldus Qureshi.
“Platforms blijven zeggen: vertrouw ons, vertrouw ons, we weten wat we doen – maar die regel houdt geen steek meer,” zegt hij.
Facebook zegt dat het wel ingrijpt en voorkomt dat inhoud die door derden als onjuist wordt beschouwd, viraal gaat.
Qureshi zegt dat de staat van dienst van Facebook bij verkiezingen over de hele wereld een reden tot zorg is, waarbij hij wijst op recente peilingen in Brazilië en Kenia, waar het platform volgens hem verkeerde informatie en haatzaaiende taal niet voldoende in toom houdt.
In Brazilië heeft de non-profit organisatie Global Witness vijf Portugeestalige Facebook-advertenties met valse verkiezingsinformatie ingediend in een onderzoek om het beleid van de site inzake verkiezingsintegriteit te testen. Ze werden alle vijf goedgekeurd.
De Keniaanse waakhond voor etnische cohesie dreigde in juli het platform te sluiten als het niet snel actie ondernam om haatzaaiende en ophitsende uitlatingen in verband met de verkiezingen van augustus aan te pakken.
Facebook zegt dat het aanzienlijke middelen heeft geïnvesteerd om haatzaaiende en onjuiste informatie in beide landen aan te pakken.
Wat betreft de komende Amerikaanse midterms, “is het misschien te laat voor een van de grote bedrijven om een zinvol mechanisme te implementeren om haat of leugens te beperken,” zegt Benavidez.
“Maar dit is geen generale repetitie.”
Dit artikel werd hier eerder gepubliceerd: https://context.news/digital-rights/big-tech-accused-of-failing-to-tackle-us-midterm-lies