Ondernemen & zzp

Grote aardappelen- en plantenteler Plantise BV moet sluiten, te hoge energiekosten

06-10-2022 16:03

Aardappel
Pixabay

AMSTERDAM, 6 oktober (Reuters) – Plantise BV, een grote Nederlandse teler van pootaardappelen en andere zaadplanten, zei donderdag dat het van plan is te sluiten, onder verwijzing naar hoge energie- en stijgende arbeidskosten.

Het bedrijf, dat 400 werknemers heeft op 50 hectare kasbedrijven en in 2021 een omzet boekte van 68,7 miljoen euro, zei dat het zou streven naar een ordelijke liquidatie.

“De financiële buffers van Plantise zijn niet voldoende om deze ontwikkelingen te blijven dragen”, zei het bedrijf in een verklaring. “Belangrijke financiële stakeholders, waaronder onze bank en aandeelhouders, zien geen ruimte voor een compromis.”

Het bedrijf is de meest prominente van de Nederlandse kassen die zijn sluiting aankondigt, hoewel velen het planten voor het winterseizoen overslaan of andere maatregelen nemen om het hoofd boven water te houden.

Kassen vormen een bedrijfstak van 8 miljard euro in Nederland, en de branchegroep Glastuinbouw Nederland zegt dat tot 40% van zijn leden momenteel in financiële moeilijkheden verkeert.

Eerder deze week kondigde de Nederlandse regering aan 23,5 miljard euro uit te trekken om consumenten te beschermen tegen hoge energieprijzen, maar een parallel plan voor steun aan energie-intensieve bedrijven wordt pas volgend jaar verwacht.