Buitenland

New York Times: Oekraïne achter moord op dochter Alexander Dugin

06-10-2022 12:03

Darya Dugina Platanova
Darya Dugina. Foto: Twitter.

LONDEN, 6 oktober (Reuters) – Amerikaanse inlichtingendiensten geloven dat delen van de Oekraïense regering een autobomaanslag nabij Moskou in augustus hebben goedgekeurd waarbij Darya Dugina, de dochter van een prominente Russische nationalist, om het leven kwam, meldt de New York Times, onder vermelding van niet-geïdentificeerde functionarissen.

Reuters kon het bericht niet onmiddellijk verifiëren.

De Verenigde Staten waren niet betrokken bij de aanslag op Dugina en waren er niet van tevoren van op de hoogte, aldus de Times. Amerikaanse functionarissen hebben Oekraïense functionarissen berispt over de moord, aldus de Times.

Volgens de krant vermoedden sommige Amerikaanse functionarissen dat Dugina’s vader, Alexander Dugin, een uitgesproken voorstander van wat Rusland zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt, het eigenlijke doelwit van de moord was.

Na de aanslag ontkende Oekraïne betrokkenheid bij de moord, terwijl de Federale Veiligheidsdienst van Rusland de Oekraïense geheime diensten ervan beschuldigde erachter te zitten.

Mykhailo Podolyak, een Oekraïens presidentieel adviseur, zei donderdag tegen Reuters dat Dugina voor de moord niet van belang was voor Kiev.

“Objectief gezien was Dugina nooit van enig belang voor Oekraïne”, schreef hij op WhatsApp in antwoord op een verzoek van Reuters om commentaar.

“Vóór de moord op Dugina waren de bevolking van Oekraïne en vertegenwoordigers van de Oekraïense autoriteiten niet op de hoogte van haar publieke activiteiten en haar invloed op propagandaprogramma’s.

“Naar onze mening was de belangrijkste begunstigde van de moord op Dugina bepaalde Russische radicale aanhangers van de oorlog (in Oekraïne). Inclusief een deel van de (Russische) speciale diensten.”

Hij zei dat Moskou na de moord had geprobeerd de beschuldigingen tegen Oekraïne te gebruiken om de aandacht af te leiden van beschuldigingen dat sommige Russische soldaten oorlogsmisdaden hadden gepleegd in Oekraïne.

Dugina was gebruikt als een “heilig offer” en een belangrijk propagandasymbool, zei hij.

“Het antwoord op de vraag ‘Wie heeft ervan geprofiteerd?’ ligt in dit geval voor de hand,” schreef hij.