Binnenland

Rechter eist dat asielnoodcentra omstandigheden aanpassen aan normen EU

06-10-2022 11:11

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

DEN HAAG, 6 oktober (Reuters) – Een Nederlandse rechtbank heeft donderdag de regering opgedragen de omstandigheden in Nederlandse asielnoodcentra aan te passen aan de normen van de Europese Unie en zei dat kwetsbare vluchtelingen er niet langer mogen worden gehuisvest.

Rechters oordeelden dat elke asielzoeker die zich in Nederland bij een overheidscentrum meldt, onmiddellijk “een overdekte slaapruimte, voedsel, water en toegang tot hygiënische sanitaire voorzieningen” moet krijgen.

VluchtelingenWerk Nederland had de Nederlandse staat in augustus aangeklaagd toen honderden vluchtelingen gedwongen werden buiten te slapen met weinig of geen toegang tot drinkwater, sanitair of gezondheidszorg omdat er geen plaats meer was in de door de overheid beheerde asielcentra.

Bij het belangrijkste Nederlandse opvangcentrum voor asielzoekers in de noordelijke stad Ter Apel melden zich dagelijks enkele honderden asielzoekers. Woordvoerder Lennart Wegewijs van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers van de overheid, dat toezicht houdt op de opvangcentra, zei tegen Reuters dat het de afgelopen dagen is gelukt voor iedereen bedden te vinden.

Eind augustus stierf een drie maanden oude baby overleden in het overvolle asielcentrum in Ter Apel, wat in Nederland tot verontwaardiging leidde. De autoriteiten onderzoeken het sterfgeval nog, maar de voorlopige conclusie was dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Nederland huisvest momenteel ongeveer 30.000 asielzoekers in nood- en crisiscentra, vertelde Etienne Buijs, woordvoerder van het ministerie van Justitie, aan Reuters. Hij zei dat de regering de uitspraak van de rechtbank bestudeert.

Behalve dat de rechters de omstandigheden in de nood- en crisisasielopvang verbeteren, mag de overheid er volgens hen helemaal geen kwetsbare groepen vluchtelingen meer onderbrengen.

Kwetsbare groepen, waaronder gezinnen met kleine baby’s, minderjarige migranten die alleen reizen en asielzoekers die medische of psychiatrische hulp nodig hebben, moeten worden ondergebracht in speciale voorzieningen die hun de nodige hulp kunnen bieden, aldus de rechters.

 

Aanpassingen: laatste twee alinea’s toegevoegd, 11:39 uur. Laatste vijf alinea’s toegevoegd om 13:13 uur.