Binnenland

Rechter: Overheid moet asielzoekers opvangen op reguliere locaties

06-10-2022 14:28

Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De rechtbank tikt Nederland en het COA op de vingers vanwege de asielcrisis, dat schrijft de NOS. De huidige noodopvanglocaties voor asielzoekers mogen over 9 maanden niet meer worden ingezet zoals ze er nu zijn. De rechter heeft besloten dat de Nederlandse staat betere, reguliere opvanglocaties moet regelen.

Over twee weken mogen er niet meer dan 55 alleenstaande kinderen in Ter Apel verblijven, dat waren er de afgelopen tijd vaak meer dan 200. Het oordeel is het resultaat van een zaak die werd aangespannen door Vluchtelingenwerk Nederland. De organisatie wilde bereiken dat de opvang zo snel mogelijk aan internationale normen zou voldoen.

Veel van de noodopvang vindt nu plaats in sport- of evenementenhallen, waarin bedden van elkaar worden afgeschermd met tussenschotten. De rechter zegt dat er binnen nu en 9 maanden locaties moeten komen met gewone muren en plafonds, waar slaapkamers met een deur afgesloten kunnen worden voor medebewoners. De slaapkamers moeten minimaal 4 m2 meter ruimte per persoon hebben, en een raam dat kan worden geopend.

Per direct moet er worden gezorgd voor voldoende water en eten voor de mensen die zich in Ter Apel aanmelden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er nogmaals per brief een oproep wordt gedaan aan alle gemeentes. Een woordvoerder wijst erop dat het ministerie gebonden is aan de medewerking van de lokale overheden. Het ministerie zal de uitspraak verder bestuderen, en later met vervolgstappen komen.