Buitenland

Spaanse premier spreekt zich uit tegen seksistische video studenten Madrid

06-10-2022 22:38

estudiantes Madrid
Screenshot Twitter

MADRID (AP) – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft donderdag het gedrag van mannelijke studenten bij een residentiegebouw van een Madrileense universiteit onaanvaardbaar genoemd. In een video op Twitter is te horen hoe zij juichen nadat een van hen een reeks seksistische en vulgaire obsceniteiten naar vrouwelijke studenten heeft geschreeuwd.

“We kunnen deze daden die haat opwekken en vrouwen aanvallen niet tolereren,” postte Sánchez op zijn officiële Twitter-account vanuit Praag.

“Het is vooral pijnlijk om te zien dat de hoofdrolspelers jongeren zijn,” zei hij. “Geen stap achteruit. Gelijkheidsbeleid is noodzakelijk. Genoeg seksisme.”

De video, die zich breed heeft verspreid op sociale media, is ‘s nachts opgenomen tegenover de residentiehal van de universiteit op de campus van de Complutense Universiteit van Madrid. Men hoort een man schreeuwen: “Jullie zijn hoeren, jullie zijn nymfomanen” en andere vulgariteiten, waaronder dreigementen met aanranding.

Vervolgens zijn groepen jonge mannen bij ramen op zeven verdiepingen van het gebouw te zien die eendrachtig de luiken van de ramen optillen, juichen en hun eigen beledigingen roepen tegen een woongebouw voor vrouwelijke studenten aan de overkant.

Het incident vond plaats in Colegio Major Elías Ahuja, een residentie voor mannelijke studenten van de Paters Augustijnen, een katholieke religieuze orde. De Complutense Universiteit zei een onderzoek te zullen instellen.

Álvaro Nieto, assistent-directeur van de residentie, vertelde verslaggevers donderdag dat het incident zondag plaatsvond en dat de belangrijkste betrokkene van school is gestuurd. Hij zei dat de school probeert vast te stellen wie er nog meer bij het incident betrokken waren.

Sommige nieuwsberichten beschreven het incident als een optreden ter gelegenheid van het nieuwe academische jaar. Het Spaanse dagblad ABC zei dat vorig jaar een soortgelijke gebeurtenis plaatsvond in de residentie.

Het Spaanse staatspersbureau Efe zei dat de residentie haar excuses had aangeboden aan de vrouwenresidentie en de congregatie van de zusters Augustinessen die de residentie beheert.