Binnenland

Wolf zorgt voor onrust in verschillende regio’s

06-10-2022 17:03

Mircea Costina/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De wolf heeft zich afgelopen maand in Overijssel redelijk rustig gehouden, dat schrijft RTV Oost. In augustus werden nog 26 schapen gedood in de provincie. Ook deze week was er weer een aanval in Vriezenveen. DNA-onderzoek moet nog bevestigen of het ook daadwerkelijk om een wolf ging.

In het zuidwesten van Drenthe en het zuidoosten van Friesland zitten ook wolven. De Drentse gemeente Westerveld organiseerde afgelopen maandag een informatieavond in Diever voor bezorgde bewoners. Voorstanders van de komst van de wolf waren daarbij volgens RTV Drenthe niet aanwezig.

Vooral bezorgde mensen

Er was zoveel animo voor de bijeenkomst in Diever, dat mensen moesten worden ingeloot. De 150 aanwezigen waren kritisch op de overheid, en op de manier waarop BIJ12 de schadeafhandeling doet. BIJ12 helpt de provincies met het in kaart brengen en vergoeden van de schade die wolven en andere dieren aanrichten. De organisatie heeft het druk in Drenthe, en de afhandeling van schademeldingen verloopt niet altijd soepel.

Ook waren er andere vragen. Waarom moet die wolf hierheen komen? Wat betekent dit voor de veiligheid, het toerisme en andere diersoorten in Drenthe? Hoe hou ik mijn dieren veilig? Ook maken mensen zich zorgen over wat ze moeten doen als ze zelf een wolf tegenkomen. De aanwezige bestuurders hadden niet overal direct antwoord op. De wolf is een beschermd dier, en kan niet zomaar geweerd worden.

Symbolische verdrijving

Ook wezen veel bezoekers erop dat paarden gevaar lopen, en niet alleen koeien en schapen. In Friesland vindt aankomende zaterdag een symbolische actie plaats om hier aandacht voor te vragen. De actiegroep Wolvenhek Fryslân zegt dat de maat vol is, en dat er meer moet worden gedaan tegen de schade die wolven aanrichten.

In de streek Gaasterland zullen op 8 oktober vijftig paarden de wolf in een ”symbolische veldslag” verjagen uit de provincie. De wolf wordt hierbij met spandoeken uitgebeeld. Ook in Friesland klinkt kritiek op de overheid en BIJ12. Die laatste organisatie zou niet het overzicht hebben op alle aanvallen. De actiegroep Wolvenhek schijnt niet teveel bekijks te willen trekken bij de actie zelf, en zal de precieze locatie pas een dag van tevoren openbaren.