Buitenland

Biden: Sinds Cubacrisis niet zo’n directe nucleaire dreiging

07-10-2022 08:51

President Joe Biden
Washington, D.C. United States 20 January 2022. Joe Biden, United States President. Marlin360 / Shutterstock.com

Door: Jan Omvlee, TPO- President Biden sprak donderdag bij een fondsenwervingsevenement over de nucleaire dreigementen vanuit Rusland. De bijeenkomst werd bezocht door een aantal geldschieters, van wie de Democraten donaties hopen te krijgen voor de Senaatsrace.

De bijeenkomst was echter besloten, en de paar journalisten die waren uitgenodigd mochten alleen pen en papier meenemen. Er zijn, als iedereen zich aan de afspraken heeft gehouden, geen opnames gemaakt.

De president sprak over Poetin als ”een man die ik vrij goed ken”, en zei dat de Russische president ”geen grappen maakt over het gebruik van tactische nucleaire wapens of biologische en chemische wapens.”

Cuba

Biden zei dat de wereld niet meer zo dichtbij ”Armageddon” is gekomen sinds de Cubaanse raketcrisis onder president Kennedy in oktober 1962. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kwamen toen bijna tot een gewapende confrontatie omdat Moskou kernwapens installeerde op het Cuba van Fidel Castro.

Volgens Biden is het denkbaar dat Poetin naar een nucleaire optie zal grijpen, ”omdat zijn leger, je zou kunnen zeggen, behoorlijk beneden de maat presteert.”

Uitweg zoeken

Ook zei Biden niet te geloven dat een land tactische nucleaire wapens kan gebruiken zonder dat het escaleert naar een grootschalige, allesvernietigende uitwisseling. Hij zoekt naar eigen zeggen nog naar een manier waarop Poetin ”een afrit” kan vinden uit het conflict in Oekraïne. ”Waar vindt hij [Poetin] zich een positie waarin hij geen gezichtsverlies lijdt en niet behoorlijk wat macht kwijtraakt in Rusland?”

Biden sprak overigens op een evenement in het huis van James en Kathryn Murdoch in New York. Deze James is de zoon van Rupert Murdoch, de mediamagnaat en baas van onder andere Fox News.