Buitenland

Buitenlandse Zaken verscherpt reisadvies voor heel Iran naar rood

07-10-2022 16:11

Zara.Masrour/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor heel Iran het zwaarste reisadvies uitgegeven: Code rood. Dit betekent dat het ministerie mensen nadrukkelijk ontraadt om naar Iran af te reizen, vanwege de onrusten die daar zijn ontstaan naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini in politiehechtenis. Nederlanders die nu in Iran verblijven, wordt verzocht om terug te komen.

Het reisadvies is omstreeks 16.10 uur op de site van Buitenlandse Zaken nog niet bijgewerkt, en daar staat nog dat het grootste deel van Iran het oranje reisadvies. Alleen de hoogst noodzakelijke reizen kunnen daar doorgaan. In de zuidoostelijke provincie Beloetsjistan, en de grensstreek met Pakistan, Afghanistan en Irak gold in die oude situatie al een rood advies. Beloetsjistan kampt al langer met een strijd tussen de overheid en gewapende separatisten.

Het advies is aangescherpt omdat de Iraanse ordetroepen in het hele land hard optreden tegen demonstranten, en daarbij regelmatig doden vallen onder zowel demonstranten als politieagenten. Mensen kunnen willekeurig worden gearresteerd, en ook buitenlanders kunnen hier het slachtoffer van worden.

Nederlanders die ondanks alles toch in Iran willen blijven, wordt aangeraden zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade. Mocht er dan wat gebeuren, dan weet Buitenlandse Zaken tenminste wie ze zijn. Of Nederlanders die in nood verkeren ook geholpen kunnen worden, is een andere vraag. ”Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt,” zegt het ministerie over het rode reisadvies.