Binnenland

Burgemeester Halsema roept op tot andere drugsaanpak, zou cocaïne willen reguleren

07-10-2022 15:25

Femke Halsema
Femke Halsema (GroenLinks), burgemeester van Amsterdam in 2019. Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Door: Jan Omvlee, TPO- Als het aan burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zou liggen, dan zou cocaïne in Nederland gereguleerd worden om de drugscriminelen die inkomstenbron te ontnemen. Dat zei Halsema vanochtend volgens NH Nieuws tijdens een conferentie over de aanpak van de georganiseerde misdaad. De bijeenkomst wordt bezocht door ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit verschillende Europese landen, en georganiseerd door minister Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie.

Burgemeester Halsema zei echter ook in te zien dat er voor het decriminaliseren en reguleren van harddrugs te weinig politieke steun is. Ze pleit daarom voor een ander alternatief voor het huidige repressieve drugsbeleid, waarin minder nadruk moet liggen op het onderscheppen van de drugs zelf. De ”war on drugs” heeft volgens haar gefaald.

Er moet meer aandacht komen voor het verstoren en afsnijden van de geldstromen achter de drugshandel. Daarmee valt volgens Halsema meer te bereiken dan met het onderscheppen van de drugs zelf. Ook moet het aantal wapens op straat teruggebracht worden, waardoor het geweld van de criminelen af moet nemen. Daarnaast moet er meer ondersteuning komen voor de economische en sociale ontwikkeling van ”bepaalde wijken en buurten,” om zo het draagvlak voor de criminaliteit weg te nemen.