Buitenland

Massamoordenaar Thailand is ex-politieagent Panya Khamrap (34)

07-10-2022 15:29

Thailand
Panya Khamrap. Foto vrijgegeven door het Nong Bua Lamphu Provincial Public Relations Office, 6 oktober 2022. Via AP.

UTHAI SAWANG, Thailand, 7 oktober (Reuters) – De ex-politieman die een moordaanslag pleegde in een Thais kinderdagverblijf was snel opgeklommen in de gelederen van de politie in de hoofdstad, voordat een overplaatsing naar de provincie leidde tot drugsgebruik en een abrupte stopzetting van zijn carrière, aldus de politie.

Er is nog geen duidelijk motief vastgesteld voor de aanval van donderdag.

Maar de politie zei dat hun voorlopige onderzoek aangaf dat Panya Khamrap diep in de problemen zat met zijn huwelijk en geld, nadat hij in januari uit de politiedienst was gezet, nadat hij had toegegeven twee soorten methamfetamine te gebruiken.

“Hij wilde zich afreageren. We hoorden van zijn moeder dat hij op de dag van het incident ruzie had met zijn vrouw,” vertelde de plaatselijke politiechef Chakkraphat Wichitvaidya aan Reuters.

“Misschien wilde hij iets ergs doen.”

Collega’s bij de plaatselijke politie zeiden dat hij soms opvliegend en gewelddadig was toen hij daar werkte.

De politie zei dat Panya, 34, opgewonden was toen hij donderdag het kinderdagverblijf binnenging, gewapend met een handwapen en een groot gebogen mes.

Getuigen beschreven hoe hij twee uur lang tekeer ging en 22 kinderen van 2 tot 5 jaar doodstak terwijl ze een middagdutje deden, op omstanders schoot en met zijn voertuig op mensen inreed.

In totaal werden 24 kinderen gedood, onder de 38 dodelijke slachtoffers. Panya’s laatste slachtoffers waren zijn vrouw en kind voordat hij zijn 9 mm pistool op zichzelf richtte in zijn huis in een dorp op 3 km afstand van de kleuterschool.

Het was een van ‘s werelds ergste dodental onder kinderen in een bloedbad door één persoon in de recente geschiedenis.

Slechts enkele uren voor het bloedbad was Panya voor de rechtbank verschenen op beschuldiging van drugs. De politie zei dat hij toen naar het kinderdagverblijf ging om zijn zoon te zoeken, die er die dag niet was geweest.

Het was niet duidelijk of Panya nog steeds drugs gebruikte. Een autopsierapport wees uit dat hij ze niet had gebruikt op de dag van de aanval, zei het hoofd van de nationale politie Damrongsak Kittipraphat vrijdag.

“We zien dat de ruzie met zijn vrouw de hoofdzaak is. Ze hadden langdurige problemen,” zei Damrongsak.

“De redenen zijn waarschijnlijk werkloosheid, geen geld en familieproblemen.”

Opvliegend en gewelddadig

Volgens zijn politiedossier begon Panya zijn carrière in Bangkok en werkte hij in twee verschillende politiedistricten in het commerciële hart van de stad.

Gedurende zijn tijd in de hoofdstad werd hij korporaal, daarna korporaal eerste klas, voordat hij in 2019 werd gepromoveerd tot sergeant.

De lokale politie vertelde Reuters dat Panya’s gedrag veranderde nadat hij was verhuisd naar de provincie Nong Bua Lumphu in het noordoosten.

Panya bleef op zichzelf maar was soms opvliegend en gewelddadig, zei de lokale politie, die zijn collega’s aanhaalde die zeiden dat hij vocht met collega’s, die op de hoogte waren van zijn drugsgebruik.

Een vrouw die wordt omschreven als de moeder van de moordenaar werd donderdag geïnterviewd door de lokale televisie, die haar gezicht op de camera wazig maakte en haar naam achterhield om haar identiteit te beschermen, die Reuters niet onafhankelijk kon verifiëren.

Ze zei dat het gedrag van haar zoon veranderde toen hij zijn leven in Bangkok opgaf om voor haar te zorgen op het platteland.

“Hij begon drugs te gebruiken toen hij hierheen verhuisde na zes jaar in Bangkok gestationeerd te zijn geweest. Hij verhuisde naar hier om voor mij te zorgen,” vertelde ze Channel 3 .

“Hij gebruikte drugs, verkocht ze niet. Hij kocht ze.”

Over haar reactie toen ze hoorde van de moordpartij van haar zoon, zei ze: “Ik viel bijna flauw. Ik voelde zoveel verdriet.”