Buitenland

Pakistan is boos op kredietbeoordelaar Moody’s vanwege negatieve herwaardering

07-10-2022 13:28

Tea Talk/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Pakistan is boos op de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s, nadat het bedrijf het land een lagere waardering heeft gegeven. Pakistan had al een relatief lage waardering van B3, maar staat nu te boek als Caa1, één van de laagste klasseringen, in het gebied van ”junk-status.”

Kredietwaardigheid

Het ratingsysteem van Moody’s moet investeerders een indicatie geven van de kredietwaardigheid van bedrijven en overheden. In het geval van Pakistan bestaan zorgen over de slechte economische situatie, en de ontwrichting door de aanhoudende overstromingen in het land. Bij die overstromingen zijn al meer dan 1,600 mensen om het leven gekomen, en is voor minstens 30 miljard euro aan schade vastgesteld.

Er bestaan zorgen over de vraag of Pakistan de staatsschuld kan blijven betalen, nu het geld bij moet lenen terwijl de economie klappen oploopt. De staat gaat bovendien snel door de buitenlandse valutavoorraden heen, en zou nog maar voor een maand reserves hebben.

Pakistan heeft de afgelopen tijd verschillende steunpakketten ontvangen van internationale financiële instellingen. De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft ongeveer 2,5 miljard euro toegezegd, de Wereldbank 2 miljard. en het Internationaal Monetair Fonds 1,1 miljard. Bij deze organisaties aan het infuus liggen levert echter niet direct geen hoopvol toekomstperspectief op.

Een eenzijdig besluit

De Pakistaanse overheid is niet te spreken over het besluit van Moody’s. Het ministerie van Financiën heeft in een reactie laten weten dat het downgraden een eenzijdige actie was, die zonder overleg met Islamabad werd genomen. De overheid heeft op het laatste moment nog een poging gedaan om informatie met Moody’s te delen die de noodzaak van een downgrade tegen zou spreken, maar dit heeft niet geholpen. Ook zou het meewegen van de overstromingsschade prematuur zijn, omdat de totale schade nog niet te overzien is.

In Pakistan heeft de voormalige premier Imran Khan de overheid aangevallen om de manier waarop het met de economie omgaat, en opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. Volgens Khan, die eerder dit jaar door het parlement werd afgezet, moet politieke rust zorgen voor economische stabiliteit. Hij hoopt de nieuwe verkiezingen, die nu gepland staan voor oktober volgend jaar, te kunnen winnen, en terug aan het hoofd van de regering te komen.