Buitenland

Deens eiland Bornholm in Baltische Zee zonder stroom, onderzeese kabel doorgesneden

10-10-2022 11:32

Stroom
Shutterstock.

KOPENHAGEN, Denemarken (AP) – Het Deense eiland Bornholm in de Oostzee is maandag getroffen door een stroomstoring. De autoriteiten zeggen dat een onderzeese kabel uit Zweden die elektriciteit levert, is doorgesneden. De reden daarvoor was onbekend.

TREFOR, dat Bornholm van stroom voorziet, zei dat het eiland “momenteel helaas getroffen wordt door operationele storingen”.

“Er is op dit moment geen reden om te speculeren over de oorzaak. En we zijn bezig op te helderen wat de oorzaak is van de stroomstoring”, aldus de leverancier op zijn website.

De stroomstoring deed zich net voor 8 uur voor, zei Trefor, die eraan toevoegde dat een derde van de bevolking om 9.35 uur weer stroom had en dat het hele eiland naar verwachting tegen de middag weer opgestart zou zijn.

Nord Stream

Energinet, een overheidsbedrijf dat eigenaar is van de zeekabel die Bornholm van elektriciteit voorziet, zei dat een storing in het hoogspanningsnet ertoe heeft geleid dat de elektriciteitsverbruikers op Bornholm geen stroom meer hebben.

Bornholm, een rotsachtig eiland van 588 vierkante kilometer ten zuiden van Zweden, telt bijna 40.000 inwoners.

De storing kwam nadat vorige maand twee door Rusland gebouwde aardgaspijpleidingen in de Oostzee door explosies waren beschadigd – twee lekken werden gemeld voor de kust van Zweden en twee voor de kust van Denemarken. Ze bevonden zich allemaal in internationale wateren.

De regeringen van Denemarken en Zweden zeiden eerder dat ze vermoedden dat enkele honderden kilo’s explosieven betrokken waren bij een opzettelijke sabotagedaad. De lekken van de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen loosden enorme hoeveelheden methaan in de lucht.