Buitenland

Leger Myanmar vecht weer in provincie Rakhine, burgeroorlog escaleert verder

10-10-2022 14:57

Politieagenten zetten een straat af tijdens protesten tegen de coup. R. Bociaga/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Meer dan een miljoen Myanmarezen zijn sinds de staatsgreep van september 2021 intern op de vlucht geslagen voor het geweld tussen het leger en strijdende partijen. Dat schrijft The Jakarta Post op basis van UNICEF. Myanmar is etnisch zeer divers, en in verschillende regio’s in de periferie zijn rebellengroepen actief met verschillende etnische en ideologische kleuren. Ongeveer de helft van de interne vluchtelingen zou in de noordelijke provincie Sagaing wonen.

Op 1 februari 2021 arresteerde het Myanmarese leger leden van de zittende regering, waaronder regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij is inmiddels veroordeeld tot meer dan 20 jaar gevangenisstraf voor een verzameling aan vermeende vergrijpen, en het leger treedt nog steeds hardhandig op tegen demonstraties tegen de militaire junta. De oppositie beschuldigt het leger van massaexecuties, aanvallen op burgerdoelen, en bombardementen. Ook schakelt de junta regelmatig het internet uit in delen van het land, om zo activisme te bemoeilijken.

Het is allemaal onderdeel van wat analisten tegenover Al-Jazeera de ”four cut”-strategy noemen van het leger. Het is hierbij de bedoeling om rebellen af te snijden van vier basisbehoeftes die nodig zijn om de opstand voort te zetten: Voedsel, fondsenwerving, informatie en rekruten.

Ook de relatieve rust in de westelijke provincie Rakhine, de woonplaats van de Rohingya, lijkt ten einde. Het leger sloot vlak voor de coup een wapenstilstand met één van de grootste islamitische rebellengroepen in de provincie, maar daar is in de afgelopen weken een einde aan gekomen. Het ”Arakanese Leger” opereert al sinds 2009 in het land, en claimt 30.000 soldaten te hebben. Het is volgens het United States Institute for Peace één van de beter bewapende en georganiseerde etnische rebellengroepen in het Myanmar. De groep heeft bovendien al eerder tegen het leger gevochten, en bevat veel veteranen.

De huidige gevechten tussen het overheidsleger en het Arakanese Leger zouden zich vooral afspelen in het grensgebied met India en Bangladesh, en het risico bestaat dat nog meer vluchtelingen die grens over zullen steken. De rebellen claimen in de afgelopen anderhalve maand zeker 60 militairen te hebben gedood. Ook zouden ze legervoorraden buit hebben gemaakt.

Het leger zou gedurende dit alles grotendeels in het defensief zijn gedwongen, en vooral gebruik maken van artillerie en luchtaanvallen om de rebellen te verzwakken. De bombardementen vinden echter weer grotendeels plaats op burgerdoelen, en zullen zo waarschijnlijk meer mensen in de armen van de rebellen drijven, of op de vlucht doen slaan.