Binnenland

LTO-leden geven rapport Remkes een magere voldoende

11-10-2022 12:43

Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Een krappe voldoende, dat krijgt het rapport van Johan Remkes bij een ledenconsultatie van LTO Nederland. De leden mochten online hun stem uitbrengen over verschillende onderdelen van het rapport, en de inhoudelijke voorstellen die daarin worden gedaan aan het kabinet en de agrarische sector. 2471 respondenten hebben dit gedaan. LTO heeft naar eigen zeggen zo’n 35.000 leden, en zegt dat de resultaten van de consultatie representatief zijn voor die achterban.

De voorstellen scoren bij elkaar een 5,8. Het voorstel van Remkes dat de stikstofaanpak breder moet worden benaderd dan alleen als een juridische en ecologische kwestie, krijgt met een 6,7 nog het hoogste cijfer. Het voorstel om binnen een jaar 600 ”piekbelasters” van stikstof te sluiten, krijgt een 5,1.

Het advies om het beruchte ”stikstofkaartje” van tafel te doen, en deze  te vervangen met een vorm van zonering, krijgt een 4,6, en wordt volgens LTO gezien als ”het stikstofkaartje in een ander jasje.”

Ook blijken veel respondenten te twijfelen of zijzelf binnen de categorie van piekbelasters vallen. Ongeveer de helft zei dit niet te weten, of moest gokken. De beoordeling van de vragen wordt hier volgens LTO sterk door beïnvloed. 1 procent van de respondenten, 24-25 mensen dus, wist wel zeker dat ze tot de piekbelasters behoren. De termijn om de piekbelasters binnen 1 jaar te sluiten, wordt over het algemeen door de respondenten als onhaalbaar beschouwd.

Het is niet mogelijk dat alle mensen die twijfelen ook echt tot de piekbelasters behoren, want dan zou het om ongeveer 1200 bedrijven gaan, en niet de 600 waar Remkes over sprak. Als het antwoord inderdaad representatief is voor de gehele achterban, zouden daar 17.500 twijfelaars tussen zitten. Het laat, zoals LTO zelf zegt, zien dat er nog veel onduidelijk is over de plannen.

Volgens LTO is er sprake van een ”groot wantrouwen” onder de leden richting het kabinet, en is de consultatie hier een teken van. Ook de vraag of het rapport van Remkes bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen de overheid en de boeren, krijgt maar een 5,5.