Binnenland

Openbaar Ministerie vervolgt NAM voor injecteren afvalwater in Groningse bodem

12-10-2022 14:59

Hoofdkantoor van de NAM in Assen. www.hollandfoto.net/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Openbaar Ministerie gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij vervolgen. Volgens het OM zou er door de NAM vervuild afvalwater geïnjecteerd worden in het gasveld bij Borgsweer, in de gemeente Eemsdelta in Groningen. Om welke stoffen het precies gaat, kan het OM nog niet zeggen, maar één van de stoffen is mogelijk kwik. De NAM zou in ieder geval geen vergunning hebben om de stoffen zo te lozen.

Het OM spreekt van een milieudelict, omdat er zo mogelijk gevaarlijke stoffen in de bodem terechtkomen. De NAM zou de afgelopen twaalf jaar al stoffen bij Borgsweer hebben geïnjecteerd.

Volgens het OM zijn er vooralsnog geen aanwijzingen voor gevaar voor mens en milieu. De kwestie kwam boven water na onderzoek van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport, en het Staatstoezicht op de Mijnen. De NAM zegt het instellen van een strafrechtelijk onderzoek te betreuren, en zal later met een reactie komen. Ook zegt de NAM dat het volledig mee zal werken aan de zaak, die waarschijnlijk in 2023 voor de rechter komt.

RTL merkt op dat in januari 2022 het lossen van afval door een schip van de NAM in Delfzijl werd gestopt, na ingrijpen door het OM. Het afval was toen afkomstig uit een gasbehandelingslocatie in Den Helder. Dat afval was volgens de NAM niet gevaarlijk, en kon gewoon worden gelost in Delfzijl, waar het verwerkt zou worden bij een Opslag- en ScheidingsFaciliteit. Het OM maakte hier echter een einde aan.