Binnenland

VVD werkt ‘dwangwet’ VVD-staatssecretaris Van der Burg tegen

12-10-2022 08:44

Aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Door: Jan Omvlee, TPO- Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) had begin oktober met een wet moeten komen waarmee gemeentes gedwongen kunnen worden om mee te werken aan asielopvang. De wet had er op 1 oktober moeten zijn, zodat deze kon worden aangenomen en op 1 januari in werking kon treden. De wet is volgens het kabinet nodig om herhaling van de asielcrisis van afgelopen maanden te voorkomen, en bij oplopende drukte in aanmeldcentrum Ter Apel snel nieuwe opvang te regelen.

Nu blijkt de staatssecretaris volgens RTL Nieuws tegengewerkt te worden door de Tweede Kamerfractie van zijn eigen VVD. De fractie is het oneens met coalitiegenoten CDA, en eigenlijk vooral met D66 en ChristenUnie, over de inhoud van de asielwet, en de visie op asielbeleid in het algemeen. De wet mag inmiddels geen dwangwet meer heten, maar wordt een ”spreidingswet” genoemd. Veel meer concessies wil de staatssecretaris eigenlijk niet doen.

Tweespalt over asielbeleid

Volgens RTL gaan te maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken voor veel VVD-politici niet ver genoeg. Een anonieme CDA-er sloot zich hierbij aan, en zegt dat 20.000 asielzoekers per jaar erbij teveel is. Zoveel mensen zouden in Nederland niet te huisvesten zijn. De ChristenUnie en D66 willen echter niets weten van verdere inperkende maatregelen op de instroom, en vonden het inperken op het recht op gezinshereniging al ver gaan.

Naast de bredere asielpolitiek spelen er volgens de NOS ook inhoudelijke bezwaren tegen aspecten van de ”spreidingswet”. Zo zou in het huidige voorstel van de staatssecretaris geen einddatum voor de wet zijn opgenomen. De VVD-fractie wil dat de wet een tijdelijk karakter krijgt, en niet eindeloos kan worden uitgerekt.

Ook wil de VVD dat er een grens wordt vastgesteld op het aantal asielzoekers dat een gemeente op dient te vangen. Ook zo’n maximum zit nu niet in de wet, en zal er wat de staatssecretaris betreft niet komen.