Buitenland

Aantal illegalen tegengehouden aan buitengrenzen EU met 70% gestegen ten opzichte van vorig jaar, Frontex

13-10-2022 17:56

Middellandse Zee bootvluchtelingen
Drenkelingen in de Middellandse Zee ten Zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. 11 augustus 2022. AP Photo/Francisco Seco, file.

Het aantal asielzoekers dat in de eerste negen maanden van 2022 illegaal via een buitengrens de EU probeerde binnen te komen is ten opzichte van dezelfde periode in 2021 met 70% gestegen. In totaal staken 228.240 asielzoekers illegaal een buitengrens van de EU over, het hoogste aantal sinds 2016, meldt Frontex.

In de maand september van dit jaar detecteerde Frontex 33.380 illegale grensovergangen naar de EU. Dat is een stijging van 25% vergeleken met september 2021.

De westerse Balkanroute en de centrale Middellandse Zee-route (van Afrika naar Italië) waren de meest gebruikte routes. Via de Turkije-Griekenland-route en de Oostelijke landroute (via Rusland en Baltische Staten) nam de vluchtelingenstroom af.

In september van dit jaar werden meeer dan 7200 bootvluchtelingen op de centrale Middellandse Zee-route tegengehouden. Dat is 5% meer dan in september 2021.

Vluchtelingen uit Oekraïne zijn niet meegeteld door Frontex. Frontex schat het totale aantal Oekraïnse vluchtelingen in de EU op meer dan 11 miljoen. Volgens Frontex is een significant deel van de Oekraïnse vluchtelingen inmiddels weer teruggekeerd.

Kanaal-route

Het aantal bootvluchtelingen dat in de eerste negen maanden van dit jaar via het Kanaal Groot-Britannië probeerde te bereiken is meer dan 52.700. Dat zijn er nu al 700 meer dan in het hele jaar 2021. In vergelijking met alleen de eerste negen maanden van 2021 is het een stijging van 68%.

De door Frontex genoemde aantallen zijn ‘voorlopig’ en zullen ‘waarschijnlijk iets hoger uitvallen’ door vertraagde aanlevering van data in sommige gebieden. De aantallen gaan echter over personen die op een bepaald punt illegaal de grens oversteken, terwijl één persoon meerdere pogingen kan wagen illegaal de grens over te steken op verschillende plekken. Het absolute aantal personen dat illegaal de EU probeerde binnen te komen zal daardoor iets lager liggen.

Frontex turft alleen pogingen om illegaal de EU-grens over te steken van mensen die door Frontex of andere autoriteiten worden tegengehouden. De aantallen zeggen dus niets over het daadwerkelijke aantal illegale asielzoekers dat de EU binnenkwam of nu in de EU verblijft.

Frontex schrijft meer dan 2300 operationele medewerkers te hebben op diverse plekken langs de buitengrenzen van de EU en in Albanië, Servië, Montenegro en Moldavië.

 

Afbeeldingen via Frontex.