Binnenland

CEO Shell en premier Rutte verschijnen voor commissie gaswinning

13-10-2022 09:02

Mark Rutte, VVD
Premier Mark Rutte, VVD. Screenshot Youtube.

Door: Jan Omvlee, TPO- Vandaag is een belangrijke dag voor de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Het is de op een na laatste dag van de verhoren, en nu zijn de bovenbazen aan de beurt. Straks om 9.30 uur zal Ben van Beurden plaatsnemen tegenover de commissie. Van Beurden is sinds 2014 de CEO van Shell. Om 14.00 uur zal premier Rutte ondervraagd worden door de commissie. Hij gaf gedurende de hele aardbevingscrisis leiding aan verschillende kabinetten.

Het Britse Shell en Amerikaanse Exxon zijn de eigenaren van het Groningse aardgas, en verdienden dus jarenlang mee. De CEO van Shell is één van de beslissers bij de publiek-private samenwerking tussen de bedrijven en de Nederlandse staat. Topman Rolf de Jong van Exxon werd vorige week al gehoord. Hij zei daar dat Exxon in 2017 al had willen stoppen met de gaswinning, toen bleek dat de bestuurders van de NAM mogelijk strafrechtelijk konden worden vervolgd voor de aardbevingsschade.

De Jong en Van Beursen zouden toen bij premier Rutte hebben aangedrongen op een gesprek, om er zeker van te zijn dat de verantwoordelijkheid voor de gaswinning bij de staat zou komen te liggen, en niet bij de bedrijven.