Binnenland

Gearresteerde Eindhovenaar zat volgens OM achter ‘WhatsApp voor criminelen’

13-10-2022 10:30

Jeppe Gustafsson /Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het OM verdenkt een 47-jarige Eindhovenaar ervan dat hij betrokken is geweest bij de criminele organisatie achter het de chat app EncroChat. Dit programma werd van 2016 tot 2020 door criminelen gebruikt om versleutelde berichten naar elkaar te sturen, zonder dat de politie mee kon kijken. De Eindhovenaar werd in juni opgepakt, samen met twee andere verdachten.

De verdachten zijn volgens het OM medeplichtig aan de drugshandel en poging tot moord en doodslag. Ze zouden tot het ”middle management” behoren van de criminele onderwereld. Ze hebben hun ”criminele klantenkring” geholpen bij het beramen van misdrijven, door hiervoor beveiligde communicatiemiddelen aan te bieden.

EncroChat was een handige dienst voor criminelen, totdat de politie in 2020 toch erin slaagde om binnen te dringen bij de software. De servers van de dienst bleken in Frankrijk te staan, en werden met toestemming van de rechter in beslag genomen.

Door middel van malware waren de politiediensten in staat om een tijdje mee te lezen met de gesprekken die criminelen via de app hadden. De politie kreeg ook een database met meer dan 20 miljoen berichten in handen. De dienst werd uiteindelijk door de makers uit de lucht gehaald, nadat men de infiltratie door de politie ontdekte.

De buitgemaakte informatie maakte vele honderden arrestaties in heel Europa mogelijk. In Nederland werd in het Brabantse dorp Wouwse Plantage een container ontdekt, die uit was gerust als martelkamer. Ook werd in Eindhoven de grootste criminele geldopslag ooit gevonden. De biljetten, van 20 tot 500 euro, zaten in tassen opgeslagen in een woning. De bewoner werd gearresteerd, en de buit bleek een waarde van 12,5 miljoen euro te hebben, allemaal in contanten.

Bij de man uit Eindhoven die in juni werd gearresteerd, werd geld, cryptovaluta, en een wapen gevonden. Vanwege dit laatste heeft hij tot nu toe vastgezeten, al wordt hij donderdag vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De twee medeverdachten waren al vrijgelaten in afwachting op hun zaken.