Buitenland

Hooggerechtshof India verdeeld over hoofddoekverbod op scholen, zaak naar opperrechter

13-10-2022 16:21

Hijab India
PradeepGaurs / Shutterstock.com

NEW DELHI, 13 oktober (Reuters) – Een panel van het Indiase Hooggerechtshof zei donderdag dat het verdeeld was over een verbod op hijabs in scholen en verwees de zaak naar de opperrechter.

Karnataka in het zuidwesten van India werd in februari de enige staat die het kledingstuk in scholen verbood, wat protesten opriep van moslimstudenten en hun ouders.

Hindostudenten hebben tegenprotesten georganiseerd, waardoor de wrijvingen toenemen op een moment dat sommige moslims al klagen over marginalisering onder de hindoenationalistische regering van premier Narendra Modi.

Het Indiase debat komt op een moment dat er in Iran protesten plaatsvinden nadat vrouwen bezwaar hadden gemaakt tegen de kledingvoorschriften van de islamitische wetten.

Rechter Hemant Gupta zei dat hij een beroep tegen het verbod wilde laten vernietigen, terwijl zijn collega in het panel van twee rechters, Sudhanshu Dhulia, zei dat hijabs een “kwestie van keuze” zijn.

De opperrechter zal een groter college samenstellen om de zaak te onderzoeken, zeiden ze. Uitspraken van het Hooggerechtshof gelden voor het hele land.

“Secularisme geldt voor alle burgers, dus één religieuze gemeenschap toestaan hun religieuze symbolen te dragen is in strijd met het secularisme,” zei Gupta in zijn beschikking.

Maar Dhulia zei dat de beperkingen oneerlijk waren.

“Meisjes vragen om hun hijab af te doen voordat ze de schoolpoort binnengaan is ten eerste een inbreuk op hun privacy, dan is het een aanval op hun waardigheid en uiteindelijk is het een ontzegging van seculier onderwijs,” zei hij in het vonnis.

‘Nieuwe manier om moslims te marginaliseren’

Anas Tanwir, advocaat van een van de moslimstudenten die in beroep gingen tegen het verbod in Karnataka, zei tegen Reuters dat het verdeelde vonnis een “halve overwinning” voor hen was.

“Hopelijk stelt de opperrechter snel een grotere rechtbank samen en krijgen we een definitieve uitspraak”, zei hij telefonisch.

Moslims zijn de grootste minderheidsgroep in India, goed voor 13% van de bevolking van 1,4 miljard, waarvan de meerderheid hindoeïstisch is.

Het uitblijven van een uitspraak stelt sommige moslimstudenten in de stad Udipi, waar de protesten voor het eerst uitbraken, teleur.

“Ik heb besloten niet meer naar de universiteit te gaan en zal de rest van mijn opleiding per briefwisseling afmaken,” zei Ayesha Imthiaz, 20, die in het tweede jaar van een studie zit.

Ten minste vijf van haar moslimvrienden zijn gestopt met studeren na het hijabverbod, zei ze. “Ik ben niet hoopvol dat het verbod ooit ongedaan wordt gemaakt,” voegde Imthiaz eraan toe.

Critici van het verbod zeggen dat het een nieuwe manier is om moslims te marginaliseren, en voegen eraan toe dat Modi’s Bharatiya Janata Partij (BJP), die Karnataka regeert, zou kunnen profiteren van de controverse in de aanloop naar de deelstaatverkiezingen van mei volgend jaar.

De BJP, die voornamelijk steun krijgt van hindoes, zegt dat het verbod geen politiek motief heeft.